McGown konverterade av "egen fri vilja"

Stephen McGown har behandlats väl men sörjer att han inte släpptes innan moderns död. Nu berättar sydafrikanen, som kidnappades tillsammans med svenske Johan Gustafsson, om sin nära sex år långa fångenskap i Mali.

ANNONS
|

Att inte låta sig förbittras var en strategi som bidrog till att ta Stephen McGown genom den nära sex år långa fångenskapen hos Aqim i Mali.

- Jag gjorde mitt bästa för att se det positiva i en dålig situation, säger McGown på en presskonferens i Johannesburg.

- Jag ville inte komma ut på andra sidan som en arg person och bli en tyngre belastning för min familj.

ANNONS

Under de första tre månaderna efter kidnappningen 2011 fruktade McGown för sitt liv. Därefter anpassade han sig till tillvaron som terrororganisationens fånge. McGown säger att han behandlats väl men sörjer att han inte hann ta avsked av sin mor, som avled i maj.

Efter att ha konverterat till islam fick han bättre kläder och mat. Men att bli muslim var mer än ett taktiskt drag för McGown.

- Innan öknen var jag kristen. Jag gick in i islam av egen fri vilja, säger han och fortsätter:

- Jag ser många goda saker i islam. Det kräver en väldigt god karaktär, en väldigt fast karaktär.

En vecka har gått sedan frigivningen. McGown har fortfarande kvar sitt långa skägg.

- Jag kommer förmodligen att behålla skägget. Alla mina vänner odlar skägg nu. De har blivit trendiga, säger han.

ANNONS
TT-Reuters-AFP
Stephen McGown

Sydafrikanen Stephen McGown kidnappades tillsammans med svensken Johan Gustafsson och nederländaren Sjaak Rijke av al-Qaidas nordafrikanska gren, Aqim, i Mali i november 2011.

De tre var på en restaurang i Timbuktu i norra Mali tillsammans med en tysk man när beväpnade män förde bort dem. Tysken sköts ihjäl av kidnapparna när han gjorde motstånd.

Rijke fritogs i april 2015. Gustafsson släpptes fri och återkom till Sverige den 26 juni i år. McGown släpptes i början av augusti.

ANNONS