Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hundratusentals människor manifesterade i Barcelona för ett enat Spanien.

Megastor folkfest i Barcelona för enighet

Barcelonas centrum var på söndagen navet i kravet på bibehållen spansk enighet. Hundratusentals människor samlades i ett gulrött flagghav längs den stora boulevarden Passeig de Gràcia och dess sidogator.

Arrangören Societat Civil Catalana (SCC) hade bett folk att ta med sig katalanska, spanska och europeiska flaggor och uppmaningen hörsammades grundligen. Temat för demonstrationen är "Vi är alla Katalonien! För samlevnad".

SCC vill "återta den institutionella normaliteten" och manar till försoning.

- Gatorna är till för alla, inte bara för separatisterna, säger SCC:s viceordförande Álex Ramos till tidningen El País.

Fördelningen mellan katalanska och spanska flaggor var ganska jämn, men ropen från folkleden desto mer ensidiga: "Jag är spanjor, spanjor, spanjor" varvat med krav på att den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont ska sättas i fängelse.

Avslappnat och uppsluppet

Trots den enorma folkmassan var stämningen avslappnad, närmast uppsluppen. I denna sköna, för årstiden ovanligt varma, söndag kunde de ambulerande öl- och vattenförsäljarna skära guld med täljkniv.

På väg att ansluta sig svängde Demetrio Calderón Alvarez en fana med Kataloniens, Spaniens och EU:s symboler.

- Jag är här för att Spanien består av många delar, Katalonien är en av dem, och vi kan inte tillåta oss att vissa ska bryta sig loss.

- Jag är från Santander men har bott här i över 40 år och anser mig vara katalan, säger han och förväntar sig en lugn och värdig manifestation.

Tysta majoriteten

Han förespråkar nyval och anser att 155-åtgärderna, bland annat att upplösa det katalanska parlamentet, är fullt motiverade.

- Fast regeringen i Madrid reagerade för sent, säger Demetrio Calderón Alvarez och försvinner in i folkhavet ivrigt viftande sin fana.

Flera toppolitiker deltog. En av dem var Inés Arrimadas, gruppledare för mittenpartiet Ciudadanos i det numera upplösta katalanska parlamentet:

- I dag återvänder den tysta majoriteten till gatorna. Och vi vill ta tillbaka vår fredliga samlevnad, sade hon i TVE:s sändningar.

Fredligt firande

Vid en liknande demonstration i staden den 8 oktober deltog runt 350 000 personer, enligt Guàrdia Urbana som uppskattade söndagens siffra till cirka 300 000 medan SCC gick ut med att 1,1 miljoner demonstrerade.

Flera toppolitiker höll eldfängda tal på spanska och katalanska. Bland annat från katalanska oppositionspartier mot en utbrytning från Spanien.

Demonstrationen löstes upp efter ett par timmar med att Europahymnen, Spaniens nationalhymn och den katalanska "El Cant de la Senyera". spelades.

"Aldrig varit självständigt"

Folk fyllde upp uteserveringarna i kvarteren runt Passeig de Gràcia; den heliga spanska söndagslunchen väntade med förföriska dofter från de glaspackade borden. TT mötte Cristina Serrano och Carolina Mateo i jakt på lediga platser. Ett tufft jobb för de två infödda katalanskorna som är emot självständighet för regionen.

- Det är inte rätt att dela upp en nation, inte minst av ekonomiska skäl. Dessutom har Katalonien aldrig varit självständigt på det sättet som separatisterna hävdar, säger Carolina Mateo.

De är imponerade, rentav lite tagna, av dagens massiva manifestation. Att det var så lugnt och trivsamt, förklarar Cristina Serrano så här:

- I dag handlar det om ett firande. Folk är nöjda, på gott humör och här finns inget våld.