CDU-ordföranden Annegret Kramp-Karrenbauers uttalande har tolkats som att hon vill begränsa yttrandefriheten på internet. Bild från måndagens pressträff.
CDU-ordföranden Annegret Kramp-Karrenbauers uttalande har tolkats som att hon vill begränsa yttrandefriheten på internet. Bild från måndagens pressträff.

Merkels efterträdare i bråk om yttrandefrihet

Det stormar kring Annegret Kramp-Karrenbauer, ledare för det tyska regeringspartiet CDU. Uttalanden som tolkas som att hon vill begränsa yttrandefriheten på internet möts av kritik från hela det politiska spektrumet.

ANNONS
|

Annegret Kramp-Karrenbauer, eller AKK som hon ofta kallas, efterträdde Angela Merkel som partiledare för CDU i slutet av förra året. Hon ses också som en toppkandidat att ta över som förbundskansler efter Merkel 2021. Men en serie tramp i klaveret har väckt frågetecken kring hennes lämplighet.

Det som nu väckt ilska är hennes svar på en kampanj där 70 framträdande Youtubeprofiler inför EU-valet manade sina följare att straffa CDU och socialdemokratiska SPD för partiernas klimatpolitik. En timslång video där den populäre bloggaren Rezo gisslar de två stora regeringspartierna hade på tisdagen visats över 12,7 miljoner gånger.

"Tydlig propaganda"

På måndagskvällen sade Kramp-Karrenbauer att hon undrade vad reaktionen skulle ha blivit om 70 dagstidningar gjort ett liknande gemensamt upprop två dagar före ett val.

ANNONS

- Det skulle ha varit tydlig propaganda före valet och jag tror att det skulle ha utlöst en livlig debatt. Så frågan kvarstår: Vilka är reglerna från den analoga tidsåldern och hur ska de tillämpas i den digitaliserade eran?

Uttalandet möttes med en storm av kritik, både från medier, nätaktivister och etablerade politiker.

Grundlagsskyddad rättighet

Hon försvarade senare sina kommentarer och hävdade på Twitter att det är absurt att dra slutsatsen att hon vill begränsa yttrandefriheten, "Men vi måste tala om vilka regler som gäller under valkampanjer", skrev hon också.

Det dämpade inte kritiken. Hennes partikamrat Armin Laschet, regeringschef i Nordrhein-Westfalen, hänvisade till den grundlagsskyddade yttrandefriheten. "Sjuttio år gammal men fortfarande helt rätt för Youtube. Grundlagen skyddar åsiktsfriheten i alla medier", heter det i ett Twitterinlägg på hans konto.

TT-AFP-Reuters

ANNONS