Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Den demokratiske kongressledamoten John Conyers meddelar att han går i pension. Arkivbild.

Metoo-anklagade John Conyers går i pension

Michigandemokraten John Conyers, den ledamot som suttit längst i representanthuset i USA, meddelar att han går i pension. Den 88-årige politikern har anklagats för sexuella trakasserier.

Den politiske veteranen meddelar sitt beslut i en intervju med en lokal radiokanal i Detroit, rapporterar AP. Conyers har anklagats för sexuella trakasserier i samband med metoo-vågen, och beskedet om att han lämnar politiken var väntat.

I intervjun vidhåller han samtidigt att han är oskyldig till anklagelserna som flera kvinnor framfört. Conyers vårdas för närvarande på sjukhus för yrsel, och enligt hans advokat är hälsoproblem avgörande för hans beslut.

Conyers säger också att han stöder sin son, John Conyers III, när det gäller att ta hans plats i representanthuset.

- Mitt arv kan inte förminskas på något sätt genom det som vi går igenom just nu, sade han till radiokanalen och tillade att hans barn kommer att föra arvet vidare.

Conyers valdes in i kongressen 1964 och beskrivs ofta som en legendar. Men i vågen av metoo-anklagelser trädde flera tidigare medarbetare fram och anklagade honom för trakasserier. Enligt medieuppgifter ska Conyers bland annat ha gjort en hemlig uppgörelse med en tidigare kvinnlig anställd som anklagat honom för sexuella närmanden, enligt vilken han betalade henne motsvarande 225 000 kronor från sin skattefinansierade stabsbudget.

Trots att Conyers nekar till anklagelserna meddelade han i förra veckan att han ändå kliver åt sidan från sin post som ledande demokrat i kammarens justitieutskott under den tid han utreds för trakasserierna. Till en början fick han stöd från representanthusets minoritetsledare Nancy Pelosi, men härom dagen sällade hon sig till kören av röster som kräver hans avgång.