Filippinernas president Rodrigo Duterte har skickat en delegation för att förhandla med den saudiska regeringen om omedelbara och långsiktiga lösningar för de utsatta migrantarbetarna. Arkivbild.
Filippinernas president Rodrigo Duterte har skickat en delegation för att förhandla med den saudiska regeringen om omedelbara och långsiktiga lösningar för de utsatta migrantarbetarna. Arkivbild.

Migranter strandade i Saudiarabien

Tiotusentals gästarbetare i Saudiarabien har blivit av med jobben till följd av det låga oljepriset och många har varken råd med mat eller möjlighet att ta sig hem. Nu reagerar såväl indiska som filippinska myndigheter för sina strandsatta medborgare.

ANNONS
|

Det låga oljepriset har gjort att Saudiarabien, som är världens största exportör av råolja, har dragit ner kraftigt på sina offentliga utgifter. Det i sin tur har lett till att bland annat byggindustrin fått dra åt svångremmen och säga upp tiotusentals gästarbetare från framför allt Sydasien.

Över 6200 indier ska ha varit anställda av ett och samma byggföretag, som i månader inte har betalat ut några löner, uppger indiska myndigheter enligt The New York Times. De säger dock att Saudiarabien efter ett möte har lovat att lösa krisen och se till att arbetarna får betalt. Totalt beräknas runt 7700 indier vara strandade i landet.

ANNONS

Tiotusentals drabbade

Den filippinska regeringen beräknar att runt 9000 filippinier är drabbade, medan den filippinska organisationen Migrante International talar om att det kan handla om upp till 20000. Vissa ska ha känt sig tvungna att tigga eller leta efter mat bland avfall.

En delegation från Filippinerna är på väg till Saudiarabien för att förse sina mest utsatta medborgare med mat och mediciner. Många av dem väntar på flera månaders lön som inte betalats ut och saknar giltiga dokument för att ta sig ut ur landet. Nu ska de få humanitärt, rättsligt och konsulärt stöd.

- Det här är en första hjälp men vi har talat om för regeringen att den ska koncentrera sig på repatriering, säger Mario Ben, chef för den filippinska organisationen Migrante International i Saudiarabien, till nyhetsbyrån Reuters.

Tio miljoner gästarbetare

Företrädare för den filippinska regeringen ska enligt Reuters också träffa sina saudiska kollegor för att diskutera omedelbara och långsiktiga lösningar på situationen. President Rodrigo Duterte vill att arbetarna transporteras hem så fort som möjligt.

Före den ekonomiska nedgången var det attraktivt att söka jobb i Saudiarabien. Enligt FN:s uppskattningar fanns runt tio miljoner migrantarbetare i landet, varav många hade låglönejobb inom byggsektorn, detaljhandeln eller med hushållsarbete.

ANNONS
Fakta: Gästarbetare i Saudiarabien

De oljerika länderna i Mellanöstern har allt sedan 1970-talet lockat migrantarbetare.

Runt 9000 filippinier och nära 8000 indier beräknas vara strandsatta i Saudiarabien.

Många av dem har jobbat i byggbranschen. Men med fallande oljepriser har byggruschen avstannat och uppskattningsvis tiotusentals invandrade byggjobbare har blivit av med sina jobb.

Totalt uppskattas omkring en miljon filippinier befinna sig I kungadömet Saudiarabien.

Gästarbetarna bor ofta i särskilda läger som upprättats för dem och lönerna som betalas är låga.

Den filippinska regeringen försöker nu få till stånd ett långsiktigt avtal med Saudiarabien om att arbetarna bland annat ska få kompensation för uteblivna löner. Den indiska regeringen har i ett uttalande meddelat att den redan samtalat med Saudiarabien i frågan.

Källa: AFP, Reuters.

ANNONS