Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Venstreledaren Trine Skei Grande, statsminister Erna Solberg, samt Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen. Arkivbild från augusti 2018.

Miljögräl i norska regeringssamtal

En miljökonflikt har uppstått i förhandlingarna om ett nytt regeringsunderlag i Norge.

Trine Skei Grande, ledare för liberala Venstre, stormade ut från förhandlingarna med anledning av stora meningsskiljaktigheter med populistiska Fremskrittspartiet (FRP) och kristdemokratiska Kristelig Folkeparti (KRF), rapporterar NRK. Källor inom alla fyra deltagande partier vittnar om en upprörd stämning.

Venstre kom till förhandlingarna med en lång lista miljöpolitiska förslag, bland annat nya regleringar av oljeindustrin. FRP vill å sin sida sänka utsläppsavgifterna för bensin- och dieselbilar och skrota en ny mätmetod för utsläppen.

Samtalen följer på att Kristelig Folkeparti under hösten beslutade att söka en plats i högerregeringen. För att hitta en gemensam plattform har statsminister Erna Solberg, som leder det största regeringspartiet Høyre, samlat FRP, Venstre och KRF på ett hotell strax norr om Oslo. Förhandlingarna har dragit ut på tiden med flera dagar.