Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Flygfotot visar krocken mellan de två tågen.

Minst 20 döda i frontalkrock med tåg

Minst 20 personer har omkommit och ytterligare över 30 skadats i en tågolycka i södra Italien, efter att två persontåg frontalkrockat mellan städerna Corato och Andria. Många pendlare och studenter tros ha befunnit sig ombord.

Olyckan inträffade runt klockan 11.30 och flera passagerare satt långt in på eftermiddagen fastklämda i tågen. 35 personer ska ha förts till sjukhus, varav 18 uppges vara allvarligt skadade.

- Några av vagnarna är helt tillknycklade och räddningstjänsten drar ut människor. Många är skadade, säger Riccardo Zingaro, chef för trafikpolisen i Andria, till nyhetsbyrån AFP.

Flygbilder visar hur tågvagnar har krossats vid frontalkrocken och hur tågdelar har spridits ut i olivfälten på sidorna av spåret. Flera av passagerarna uppges ha varit pendlare och studenter.

- Jag såg döda människor och andra som bad om hjälp; människor som grät. Det är det värsta jag har sett i mitt liv, sade en polis enligt AFP.

Orsaken oklar

Luca Cari, talesman för räddningstjänsten, säger till Reuters att de har räddat ett litet barn från vraken, som förts till sjukhus med helikopter.

- Vi arbetar med dussintals räddningsgrupper för att öppna vagnarna. Räddningen är komplicerad eftersom det här hände mitt på landsbygden, förklarar han vidare.

Premiärminister Matteo Renzi har avbrutit ett besök i Milano i norra Italien och säger att han omedelbart kommer att åka tillbaka till Rom på grund av olyckan.

- Det här är ett tillfälle för tårar, i vilket vi måste arbeta för att rädda offer och skadade. Vi kommer inte att sluta innan vi har en tydlig förklaring till vad som har hänt, sade han vid ett tal som fick avbrytas.

Orsaken till olyckan är fortfarande oklar. Enligt uppgifter skulle ett av tågen ha väntat på grönt ljus vid stationen, innan det körde in på den enkelspåriga sträckan. Ett av tågen ska också ha kört väldigt fort.

Italiens transportminister kom till platsen med två utredare.

- Det är en enorm olycka, en väldigt våldsam krasch, säger han enligt AFP.

Svenska UD håller koll

Svenska utrikesdepartementet har för närvarande inga uppgifter om skadade svenskar.

- Vår ambassad i Rom arbetar med att ta fram mer information och står i kontakt med lokala myndigheter, men vi har inga uppgifter om att några svenskar skulle vara skadade, säger Anna Ekberg, presskommunikatör på UD.

Senast det inträffade en större tågolycka i Italien var 2013, då 38 personer dödades i närheten av Neapel, skriver AFP.