Minst 72 döda efter upplopp i Sydafrika: ”Vi behöver hjälp”

Efter att Sydafrikas expresident Jacob Zuma fängslats har stora upplopp brutit ut i landet. Hittills har minst 72 personer dött och 1 200 personer gripits i oroligheterna.
– Vi behöver hjälp, säger Brad Funnell som bor i staden Durban i en av de berörda regionerna KwaZulu-Natal till GP.

ANNONS

Under de senaste dagarna har stora delar av Sydafrika drabbats av stora upplopp med bränder, vägblockader och plundringar.

Oroligheterna föranleddes av att landets förra president Jacob Zuma, som styrde landet mellan 2009 och 2018, fängslades under onsdagen förra veckan för att avtjäna ett 15 månader långt straff för domstolstrots som han dömdes till efter att ha vägrat att framträda vid en utredning om korruptionsanklagelser mot honom.

Upplopp sker framförallt i KwaZulu-Natal och Gautengprovinserna, och på måndagen satte presidenten Cyril Ramaphosa in militären. Hittills ska minst 72 personer ha dött och över 1 200 personer har gripits, enligt BBC.

ANNONS

”Vi ser hur landet går upp i lågor framför våra ögon”

En av de som drabbats är Brad Funnell, som bor i Hillcrest utanför staden Durban i KwaZulu-Natal, och han beskriver situationen i landet som anarkistisk.

– Det är total förstörelse och kaos här, vi behöver hjälp, säger han till GP.

Stora delar av staden är förstörda och flera personer har tvingats fly ur brinnande byggnader de senaste dagarna. Det berättar han efter att i panik ha avbrutit intervjun en gång för att hjälpta till med att släcka en brand i närheten.

– De har bränt ner köpcentrum, matbutiker och bensinstationer. Vi ser hur landet går upp i lågor framför våra ögon, säger Brad Funnell.

Upploppen har trappats upp för varje dag som gått, och efter att flera butiker plundrats har nu landets polisminister Bheki Cele varnat för att man, om oroligheterna fortsätter, riskerar att få slut på basvaror, en oro som delas av Brad Funnell.

– Alla vägar är blockerade med brinnande fordon och alla butiker är plundrade, så det finns inga varor kvar. Om det här fortsätter de närmaste veckorna så kommer vi inte ha att någon mat kvar överhuvudtaget, säger han.

”Vi behöver verkligen internationellt stöd”

Situationen i Sydafrika ska även ha påverkat coronasituationen i landet, och tillgången till såväl vaccin som vård ska ha minskat dramatiskt i KwaZulu-Natal och Gauteng.

ANNONS

– Alla vaccin är borta och inga covidpatienter får hjälp, säger Brad Funnell till GP.

Och på grund av en ökande frustration bland befolkningen har våldsamheten eskalerat i regionerna och tvingat människor att söka skydd.

– Det är svårt för våra familjer. Vi har samlat hela familjen på ett säkert ställe och samlat ihop så mycket vapen vi har kunnat för att försvara oss.

Trots att presidenten Cyril Ramaphosa satt in militärstyrkor för att bekämpa upploppen hoppas Brad Funnell nu på att andra länder ska erbjuda sin hjälp.

– Militären har inte gjort någonting för att hjälpa människorna på gatorna, så vi behöver verkligen internationellt stöd, säger han.

ANNONS