Afghanska säkerhetsstyrkor på plats utanför den moské i distriktet Shakar Darah i huvudstaden Kabul som på fredagen skakades av en dödlig explosion. Minst tolv människor miste livet.
Afghanska säkerhetsstyrkor på plats utanför den moské i distriktet Shakar Darah i huvudstaden Kabul som på fredagen skakades av en dödlig explosion. Minst tolv människor miste livet. Bild: Rahmat Gul/AP/TT

Minst tolv döda i moskéexplosion i Kabul

Samtidigt som små trevande steg togs i samtalen i Doha mellan den afghanska regeringen och talibanrörelsen skakades huvudstaden Kabul av en dödlig explosion vid en moské i distriktet Shakar Darah.

ANNONS

– Dödstalet har stigit till tolv personer, inklusive moskéns imam, och 15 andra är skadade, säger Kabulpolisens talesperson Ferdaws Framurz.

En tre dagar långt eldupphör mellan talibanerna och regeringen, i anslutning till den muslimska högtiden id al-fitr, trädde i kraft på torsdagen. Explosionen vid moskén är det första större tillbud som rapporterats sedan dess. Talibanrörelsen förnekar inblandning i dådet.

Förra helgen dödades omkring 60 personer i en attack mot en flickskola i ett område i Kabul där många från den shiamuslimska hazaraminoriteten bor. Regeringen anklagade talibanerna för att ligga bakom dådet, men också detta dåd förnekar rörelsen inblandning i.

På fredagen framfördes några några små, små fredstrevare mellan den afghanska regeringen och talibanrörelsen inom ramen för de – sedan en tid pausade – samtal som hålls i Qatars huvudstad Doha.

ANNONS

"I dag hölls ett möte i Doha mellan de båda förhandlingssidornas delegationer. Båda sidor diskuterade den pågående situationen i vårt land och betonade att fredsprocessen i Doha måste få fart", skriver den afghanska regeringsdelegationen på Twitter.

Talesmannen för Talibanrörelsen, Mohammad Naeem, skriver i liknande ordalag i sitt Twittermeddelande och tillägger att båda sidor kommit överens om att fortsätta samtalen efter id al-fitr.

ANNONS