Hälsokontroller vid flygplatsen Kuala Lumpur International Airport i Malaysia.
Hälsokontroller vid flygplatsen Kuala Lumpur International Airport i Malaysia. Bild: Vincent Thian/AP/TT

Munskydd – inget skydd mot virus

Nio personer i Kina har hittills avlidit av det mystiska, sarsliknande virus som nu sprider sig i landet. Ytterligare fall har upptäckts i Thailand, Japan, Sydkorea och USA. Men hur orolig ska man vara för en ny pandemi?

ANNONS

Hur farligt är viruset?

Viruset beskrivs som en ny typ av coronavirus, en virusfamilj som i vanliga fall inte är särskilt allvarlig. Viruset ger oftast förkylningssymptom, men i undantagsfall kan väldigt svaga patienter avlida.

Den nu upptäckta virusvarianten har hittills inte uppvisat samma kapacitet till spridning som sars och mers haft.

Kinesiska myndigheter har varnat för att viruset kan mutera, men uppgifterna bör tas med försiktighet, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Virus muterar då och då, vilket betyder att deras arvsmassa förändras. Vi har följt coronavirus under en ganska lång tid nu och vi har inte sett någon mutation någonsin.

Arvsmassan kan förändras men leder sällan till stora förändringar i hur viruset uppträder, enligt Tegnell.

ANNONS

Kan det utvecklas till en lika stor spridning som vid sars-epidemin?

Sedan sars-epidemin i början av 2000-talet har smittskyddsinstanser världen över lärt sig att bättre hålla koll på när en typ av coronavirus sprider sig från djur till människor. Så länge vården håller koll på de patienter som kommer in och håller dem isolerade och följer rutinerna är det fullt möjligt att bryta spridningen.

Även det internationella regelverket har uppdaterats och förbättrats.

Kan viruset nå Sverige?

Spridningen som pågår i Asien bör i nuläget inte oroa svenskar. Ett eventuellt fall skulle kunna dyka upp här, främst med tanke på att människor reser i världen, men någon större spridning är inte sannolik.

Vågar man resa till Kina?

Det finns inga ändrade reserekommendationer för Kina från utrikesdepartementet och Folkhälsomyndigheten har i nuläget inte utfärdat några särskilda råd till svenskar som befinner sig i eller är på väg till området.

Enligt både Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen (WHO) är det däremot viktigt att man talar om för sjukvården att man varit i området om man blir sjuk efter resan.

Hjälper det att använda munskydd?

Nej, är det korta svaret, enligt Anders Tegnell. Det finns begränsad vetenskap som talar för att munskydd skyddar väl mot smitta utanför sjukvården. Det krävs att man kan använda munskydd på ett bra sätt, att det tas av och på korrekt och är tätt.

I många länder används munskydd mycket men något underlag för att hindra smittspridning finns egentligen inte.

ANNONS

Finns det något vaccin?

Nej. När sars och mers bröt ut inleddes försök med vaccin mot coronavirus, men försöken har inte kommit långt och det lär dröja flera år innan något vaccin är tillgängligt.

Källa: Folkhälsomyndigheten, utrikesdepartementet samt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Niklas Svahn/TT

ANNONS