Fler än 100 muslimska kvinnor i Indien har i de senaste dagarna lagts ut till ”försäljning” på en app. Bilden är en arkivbild.
Fler än 100 muslimska kvinnor i Indien har i de senaste dagarna lagts ut till ”försäljning” på en app. Bilden är en arkivbild. Bild: Alexander Larsson Vierth/TT

Muslimska kvinnor lades ut till ”försäljning”

Fler än 100 muslimska kvinnor i Indien har i de senaste dagarna lagts ut till ”försäljning” på en app. Händelsen uppdagades efter att en kvinnlig muslimsk journalist upptäckt att någon lagt upp hennes bilder på en app och utgett att hon var till salu, rapporterar Al Jazeera.

ANNONS
|

Det är andra gången inom loppet av ett år som muslimska kvinnor, ofta profilerade journalister, aktivister, politiker och skådespelare, hängs ut online i Indien. Över 100 kvinnor annonserades som till salu på en app med stulna bilder. Annonserna innehöll även nedvärderande ord som används om muslimska kvinnor i Indien, skriver nyhetskanalen.

– När jag såg min bild fick jag en klump i halsen. Det var chockerande och förödmjukande, säger journalisten Quratulain Rehbar, som hängdes ut på appen, till Al Jazeera.

Appen togs bort under lördagen men flera kvinnor som fått sina bilder uppladdade på appen tog till sociala medier för att uttrycka sin ilska mot det hat som riktas mot muslimska kvinnor.

ANNONS

– Det är för att förnedra och förödmjuka profilerade muslimska kvinnor, säger Quratulain Rehbar till nyhetskanalen.

”Inte första gången”

Även journalisten Ismat Ara fick sin bild uppladdad på appen. Efter det har hon anmält händelsen till polisen men säger till Al Jazeera att hon inte vågar hoppas på att någon kommer ställas inför rätta.

I juli förra året inträffade en liknande händelse där muslimska kvinnor i Indien hängdes ut med namn och bild på en hemsida där de uppgavs vara till salu. Trots att även detta anmäldes till polisen har ingen gripits för att ligga bakom hemsidan.

– Det är tråkigt att se hur dessa hatförespråkare tillåts rikta sitt hat mot muslimska kvinnor utan rädsla för repressalier. Det är inte inte första gången en sådan här ”försäljning” äger rum, säger Ismat Ara till Al Jazeera.

ANNONS