Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I höstas uppmättes det radioaktiva ämnet rutenium-106 på flera håll i Europa men fortfarande har experter inte kunnat fastställa källan.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Mystisk radioaktivitet fortfarande mystisk

I höstas uppmättes det radioaktiva ämnet rutenium-106 på flera håll i Europa. Fortfarande har experter från flera länder inte lyckats fastställa källan.

Ämnet uppmättes i september och oktober i bland annat Sverige och teorier kastades fram om att en olycka vid den ryska atomanläggningen i Mayak vid Uralbergen var orsaken. Men Moskva har konsekvent förnekat detta och har tillsatt en utredningskommission där även experter från Sverige, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Finland och Norge deltar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Rutenium-106 uppstår när atomer klyvs i en reaktor och används också i vissa medicinska behandlingar. Isotopen förekommer inte naturligt.

Den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten skriver nu att kommissionen för andra gången träffades den 11 april. Och fortfarande har utredningen inte kunnat fastställa källan för utsläppet: "Kommissionen konstaterade bland annat att tillgänglig data inte ger tillräcklig information för att verifiera att Ru-106-utsläppet har sitt ursprung från någon av de verksamheter som antagits kunna orsaka händelsen", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Nu har kommissionen gjort det möjligt fortsätta "för medlemmarna i kommissionen att själva fortsätta att analysera informationen", skriver myndigheten.