Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi.

Nancy Pelosi – motståndaren som rår på Trump

Hon har bara varit representanthusets talman i drygt tre veckor. Men i demokraten Nancy Pelosi har USA:s president Donald Trump mött en tuff motpart, det vittnar hans inkastade handduk rörande stängningen av statsapparaten om.

- Vi har nått en överenskommelse om att avsluta nedstängningen och återöppna statsapparaten.

Med de orden offentliggjorde president Trump i fredags ett av sina största nederlag sedan han flyttade in i Vita huset. Han tvingades backa från sin hårda utfästelse att enbart öppna statsapparaten mot motsvarande 50 miljarder kronor för en gränsmur mot Mexiko.

Koll på spelet

I stället gick presidenten med på den linje som Demokraterna förordat sedan i december: Statsapparaten öppnas i tre veckor, fram till den 15 februari, och under den tiden ska kongressens politiker förhandla om stärkt gränssäkerhet.

Skälen till presidentens lappkast kan vara flera: stängningen började påverka flygtrafiken i USA, de berörda 800 000 statsanställda stod i begrepp att missa sin andra löneutbetalning och FBI-chefen Christopher Wray hade just publicerat en video i vilken han i hårda ordalag sågade nedstängningen. Men den som i medier får mest ära för utvecklingen är den nytillträdda talmannen Nancy Pelosi, som inte vikt en tum från sitt och Demokraternas nej till gränsmuren.

- Hon visar att hon är en värdig motståndare som har bättre koll på de politiska schackpjäserna än Trump själv, säger Elizabeth Walentin, USA-född statsvetare och pr-konsult som tidigare arbetat med demokratiska valkampanjer.

- Innan Pelosi tillträdde var det många inom partiet som var kritiska mot henne, hon är ju 78 år och de ansåg att hon borde släppa fram nästa generation. Men nu har de rösterna tystnat, hennes erfarenhet ses som en stor fördel.

Ska prata datum

Tidigare i veckan använde Pelosi ett av sina trumfkort mot Trump. Hon drog tillbaka presidentens inbjudan att hålla det årliga talet till nationen, "State of the Union", i kongressen, med hänvisning till just nedstängningen. Det direktsända talet om tillståndet i nationen var ursprungligen planerat till tisdagen den 29 januari, men kommer inte att äga rum då trots att nedstängningen nu är över.

- Jag har sagt till presidenten att när statsapparaten är öppen ska vi diskutera ett datum som passar oss båda, sade Pelosi i fredags enligt USA Today.

Under helgen har Trump försökt återta initiativet via Twitter , där han argumenterat för en gränsmur mot Mexiko samt hävdat att han egentligen inte gjort några eftergifter utan enbart tagit hand om de miljontals landsmän som for illa av nedstängningen. Och tidigare i veckan, när han gick med på att skjuta upp sitt kongresstal, gjorde han ett utfall mot talmannen.

- State of the Union-talet har ställts in av Nancy Pelosi för att hon inte vill höra sanningen. Hon vill inte att den amerikanska allmänheten ska veta vad som pågår, sade Trump då.

Nytt tonläge

Relationen mellan Trump och Pelosi har stått i fokus sedan Kaliforniendemokraten tog över talmansjobbet när den 116:e kongressen öppnade den 3 januari. Och den lär fortsätta att göra det under de tuffa gränssäkerhetsförhandlingar som stundar – Demokraterna vill hellre se drönare och sensorer än en gränsmur.

Trump är känd för att sätta nedsättande tillmälen på sina motståndare, som "Grinande Chuck (Schumer, minoritetsledare i senaten) och "Ohederliga Hillary" (Clinton, hans rival presidentvalet), men Nancy Pelosi kallar han numera bara för "Nancy".

Elizabeth Walentin säger att presidenten för första gången lever med riktig politisk opposition och respekterar Pelosi som motståndare – även om hon ger honom problem.

- Pelosi blir inte förminskad eller rädd. Detta till skillnad från den förre talmannen, (partikamraten) Paul Ryan, som Trump såg som svag och jämförde med en hund, säger hon.