Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är en av finalkandidaterna till EU-parlamentets Sacharov-pris för tankefrihet. Arkivfoto.
Fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är en av finalkandidaterna till EU-parlamentets Sacharov-pris för tankefrihet. Arkivfoto. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Navalnyj kan prisas av EU

En grupp framstående afghanska kvinnor, bolivianska tidigare interrimspresidenten Jeanine Áñez eller den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj kommer att tilldelas årets Sacharovpris för tankefrihet.

De tre finalkandidaterna utsågs av EU-parlamentets utrikes- och biståndsutskott på torsdagen bland dem som nominerats av parlamentets olika partigrupper.

Sacharovpriset är EU-parlamentets finaste utmärkelse och har gått till en lång rad framstående människorättsaktivister sedan 1988, då den då fängslade antiapartheidaktivisten Nelson Mandela – sedermera president i Sydafrika – hedrades av EU-parlamentet tillsammans med den sovjetiske dissidenten Anatolij Martjenko, som avlidit efter en hungerstrejk 1986.

I fjol gick priset till den samlade demokratiska oppositionen i Belarus. Vem som får årets pris avgörs av parlamentets talmanskonferens om en vecka.