Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Indisk militär inspekterar vraket av ett indiskt stridsflygplan i den indiska delen av Kashmir.

Nedskjutna plan eskalerar Kashmir-konflikt

Det pågår en allvarlig upptrappning i konflikten om Kashmir mellan Pakistan och Indien. Både Indien och Pakistan säger att man har skjutit ner varandras stridsflygplan och Pakistan uppger även att två indiska piloter tillfångatagits. Situationen är den mest dramatiska på 20 år, anser en expert.

Pakistan har skjutit ner två indiska plan som flugit in över den så kallade kontrollgränsen i Kashmir, säger en talesperson för Pakistans armé, enligt nyhetsbyrån Reuters. Militären hävdar också att två av de indiska piloterna har tillfångatagits.

Det exakta händelseförloppet är oklart. Indien bekräftar att ett av deras stridsflygplan skjutits ner och säger även att man skjutit ner ett pakistanskt stridsflygplan.

- Det här är det mest dramatiska vi sett i området sedan kärnvapenprovsprängningarna 1998. Redan när Indien i går använde sig av stridsflyg inne på pakistanskt territorium var det en dramatisk upptrappning. Det indiska flygvapnet hade innan dess inte varit inne på pakistanskt territorium sedan 1971, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, till TT.

Flygplatser stängda

Händelserna har fått Pakistan att stänga luftrummet för kommersiell trafik, meddelar landets luftfartsverk tillsammans med armén, skriver nyhetsbyrån AFP. Indien har till följd av det turbulenta läget stängt fyra flygplatser i den norra delen av landet, säger en talesperson för regeringen.

Indien uppger även att pakistanska stridsflygplan ska ha kränkt Indiens luftrum i området innan de tvingades tillbaka över gränsen. Pakistans utrikesminister bekräftar att stridsflygplan flugit över den så kallade kontrollinjen.

Angående Pakistans kränkning av det indiska luftrummet uppger pakistanska armén vid en presskonferens att Pakistan inte hade för avsikt att skada människor eller infrastruktur utan endast ville demonstrera sin militära kapacitet.

Man uppger även att man tillfångatagit de två indiska piloterna och att en av dem befinner sig i förvar och den andre är på sjukhus.

Enligt indisk polis har fem personer dött efter att en militärhelikopter av oklara skäl kraschat i den indiskkontrollerade delen av Kashmir. Först kom uppgifter som gjorde gällande att det handlade om ett militärflyg, men detta visade sig senare felaktigt.

Det finns inga uppgifter om att helikopterkraschen skulle ha ett samband med striderna mellan Indien och Pakistan.

Pressas på information

I et filmklipp som publicerats av pakistansk statsmedia visas ett förhör av en uniformklädd man med ögonbindel som påstås vara en av de tillfångatagna indiska piloterna.

Mannen, som är blodig i ansiktet, får frågor om vad han heter och vad har för rank. När han pressas på ytterligare information vill han inte svara.

- Det får jag inte berätta för er, säger han.

Enligt två pakistanska säkerhetskällor är klippet autentiskt, men armén har ännu inte kommenterat saken.

Pakistans premiärminister Imran Khan säger i ett tv-sänt tal att han vill samtala med Indien för att få ett slut på krisen.

- Historien säger oss att krig innebär massor med felkalkyleringar. Min fråga är, givet de vapen vi har tillgång till, har vi råd med felkalkyleringar?

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger i ett uttalande att man uppmanar båda sidor att lägga band på sig för att till varje pris undvika en upptrappning.

Kina vädjar om att båda sidor ska idka återhållsamhet och ta steg som främjar dialog.

Varsin del

I tisdags utbröt ett ordkrig mellan de två grannländerna efter att indiskt stridsflyg attackerat vad man kallade terrorläger på den pakistanska sidan. Indiens regering uppgav att man dödat ett stort antal terrorister, men uppgifterna tillbakavisades av Pakistan.

Under tisdagskvällen sade sedan pakistanska myndigheter att två kvinnor och två barn dödats när indiska granater träffat civila bostäder i pakistanska delen av Kashmir. Tio civila skadades också.

Relationen mellan de två kärnvapenutrustade grannarna har blivit alltmer spänd sedan 40 personer i Indiens paramilitära säkerhetsstyrkor dödades i en självmordsattack i området för knappt två veckor sedan.

Den väpnade islamistgruppen Jaish-e-Mohammad har tagit på sig dådet.

Indien har riktat anklagelser mot Pakistan, som nekar till att ha haft något med det dådet att göra.

Länderna styr varsin del av Kashmir, men gör båda anspråk på hela området.