Rysslands och USA:s presidenter Vladimir Putin och Donald Trump under G20-mötet i Hamburg, där stormakterna kom överens om att försöka genomdriva en partiell vapenvila i Syrien.
Rysslands och USA:s presidenter Vladimir Putin och Donald Trump under G20-mötet i Hamburg, där stormakterna kom överens om att försöka genomdriva en partiell vapenvila i Syrien.

Nervöst i södra Syrien under vapenvila

Rysslands och USA:s försök att få till stånd en vapenvila i sydvästra Syrien har trätt i kraft. I staden Daraa väntar man med nervositet på fortsättningen, säger en oppositionsföreträdare.

ANNONS
|

Vapenvilan trädde i kraft vid lunchtid i dag, syrisk tid (klockan 11 svensk tid). Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ska den övervakas av ryska militärpoliser.

- Jag ser det som första tecknet på att vi ska kunna samarbeta i Syrien, hävdar USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

En tanke med avtalet, som slöts vid G20-mötet i Hamburg, är också att möjliggöra hjälp till civila.

Tre provinser

Enligt rapporterna omfattar avtalet tre provinser vid Syriens gräns mot Jordanien. Men kommer avtalet till exempel att efterlevas i Daraa, där revolten mot regimen började 2011?

ANNONS

- Vapenvilan har börjat, men det finns ingen mekanism för att genomdriva den, säger Ahmad al-Masalmah, oppositionsaktivist i Daraa, till nyhetsbyrån AP.

Enligt den brittiskbaserade organisationen Syriska människorättsobservatoriet finns inga rapporter om flyganfall eller sammanstötningar sedan klocklsgaet för vapenvilan, men aktivisten i Daraa vittnar om att det råder oro.

Vad som inte heller är känt är hur Bashar al-Assads regering och rebellgrupper på marken ställer sig.

Men hoppet finns att initiativet ska skapa bättre förutsättningar för FN-ledda fredsförhandlingar.

- Ett steg i rätt riktning, säger Ramzy Ezzeldin Ramzy, FN:s biträdande Syriensändebud.

Nästa omgång i samtalen ska börja i Genève i morgon.

Många intressenter

USA och Ryssland har engagerat sig i kriget på olika sidor: ryssarna på al-Assads sida, medan amerikanerna stöder vissa rebellgrupper som vill störta honom. Avgörande för stormakternas samarbetsvilja kan vara att kriget också stör deras relationer med varandra.

ANNONS

Jordanien har också ställt sig bakom avtalet.

Under året har Ryssland dryftat etablerandet av fyra olika vapenstilleståndszoner i Syrien även med Turkiet och Iran. Iran har trupp på marken i Syrien, iranierna strider liksom Ryssland på regimens sida.

TT-Reuters-AFP
ANNONS