Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

New Yorks tidigare borgmästare David Dinkins och hans hustru Joyce Dinkins fotograferade 2015.
New Yorks tidigare borgmästare David Dinkins och hans hustru Joyce Dinkins fotograferade 2015. Bild: Mary Altaffer/AP/TT

New Yorks förste svarte borgmästare död

Han skrev historia som jättestaden New Yorks förste svarte borgmästare och han beskrev sin hemstad som en "underbar mosaik". David Dinkins har avlidit, 93 år gammal.

Demokraten Dinkins var borgmästare mellan 1990 och 1993. När han tillträdde präglades New York av etniska motsättningar, fattigdom och våldsdåd – bland annat upploppen i Crown Heights i Brooklyn.

Dinkins tid på jobbet var utmanande. Han utökade bland annat stadens polisstyrka för att få bukt med de många morden, något som fick konsekvenser för utbildnings-, bostads- och välfärdsbudgetarna.

Den ständigt artige och välklädde Dinkins kritiserades ibland för att inte klara jobbet. Men på många sätt var han före sin tid och hans styre kom att präglas av en historisk mångfald.

Dinkins växte upp i Trenton i New Jersey, tog värvning i flottan och gick senare på Howard University där han tog en examen i matematik. Senare läste han juridik på Brooklyn Law School och arbetade som advokat i New York. Sedan tog lokalpolitiken över.

Efter sin tid som borgmästare undervisade David Dinkins på Columbia University och var programledare i radio. Hans hustru sedan studieåren, Joyce, avled tidigare i år. Paret har två barn.