Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ett staket nära gränsen mellan Syd- och Nordkorea där avhoppare från norr fäst meddelanden med hopp om återförening av de båda länderna. Arkivbild. Bild: Ahn Young-Joon/AP/TT

Nordkoreanska avhopp kan ge rättsliga följder

I april 2016 hoppade tolv nordkoreanska servitriser på en restaurang i Kina av till Sydkorea tillsammans med sin arbetsledare. Nu har Sydkoreas människorättskommissionen kommit fram till att landets underrättelsetjänst inte lurat nordkoreanerna att hoppa av utan att det skett frivilligt.

Nordkorea har sagt att servitriserna förts bort mot sin vilja. Minst tre av kvinnorna anser sig i sin tur ha pressats att hoppa av och överväger nu att utmana kommissionens slutsatser i domstol.

– Den har dragit förhastade och självmotsägande slutsatser som antingen var avsiktliga eller bara inkompetenta, säger Jang Kyung-Wook, en av kvinnornas advokater.

Kommissionen har intervjuat fem av servitriserna, arbetsledaren samt regerings- och underrättelsetjänstemän. Och även om själva avhoppet var frivilligt har myndigheterna brutit mot lagen genom att offentliggöra det, enligt kommissionen.