Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Norges statsminister Erna Solberg (H).
Norges statsminister Erna Solberg (H). Bild: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Norge lättar vissa virusrestriktioner

Fem gäster hemma och sport för barn och tonåringar. Det är återigen tillåtet i Norge – som lättar på vissa virusrestriktioner. Andra ligger fast.
– Vi har kontroll, men situationen kan ändra sig snabbt, säger statsminister Erna Solberg.

De senaste dagarna har smittotalen sjunkit såväl nationellt som i flera norska städer. Men det är inga garantier för att det kommer att fortsätta så. Det var statsminister Erna Solbergs budskap när hon i Stortinget redogjorde för virusläget på måndagen.

– I många länder beskrivs den tredje vågen som den värsta. Samhällen stängs och sjukhus fylls upp, säger Solberg (H).

– Det som händer där ute kan också hända här. Det visar hur bräcklig situationen är.

"Krafttag"

Det har gått två veckor sedan Norge tog det som Solberg då kallade för "ett krafttag" mot virusspridningen. Nu lättar regeringen på några av de restriktioner som då infördes, bland annat slopas förbudet mot att ta emot gäster hemma. Från och med nu är upp till fem personer välkomna att hälsa på i ett annat hushåll, även om man fortsätter att uppmuntra till begränsade sociala kontakter.

Dessutom får barn och ungdomar under 20 år träna och delta i fritidsaktiviteter som vanligt, både inomhus och utomhus. De kan också undantas från rekommendationen att hålla avstånd på en meter när det är nödvändigt vid träning. Matcher kommer dock inte att spelas.

Andra restriktioner ligger dock fast. Alkoholförbudet för barer och restauranger fortsätter till exempel att gälla. Regeringen ska göra en ny bedömning i frågan i nästa vecka.

"Ljus i tunneln"

Norrmännen måste förbereda sig på att leva med restriktioner i olika grad fram till sommaren och kanske längre än så, enligt Solberg.

– Det var många som såg fram emot 2021 med hopp och förväntning, men hittills har året varit en besvikelse för många, säger statsministern.

– Men vi kommer inte att ge upp 2021. Det finns ljus i tunneln.

Norge har registrerat 58 600 fall av covid-19 och 521 döda, enligt Folkehelseinstituttet.

Sofia Eriksson/TT