Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trident Juncture visade på brister i den norska försvarskapaciteten. Det säger landets representant i Natos militärkommitté.

Norge pressas av Nato

Nato sätter press på medlemsnationen Norge. Försvarsalliansen vill att landet ska ha en högre kapacitet att skydda sig självt.

- Vad Nato är oroat över är Försvarsmaktens brist på uthållighet, vilket dokumenterades under Trident Juncture-övningen i Norge i höstas, säger Ketil Olsen till Aftenposten.

Olsen är viceamiral och är landets militäre representant i Nato, med uppdraget att tillvarata Norges intressen inom alliansen. Enligt honom gick det mesta av Norges militära kapacitet åt till att ta emot Nato-förstärkningar under övningen.

- Vi hade inte mycket kvar att slåss med. Vi måste bli mer robusta, visa trovärdighet utåt och också ge befolkningen en känsla av trygghet, säger han.

Landets försvarsdepartement har bestämt sig för att avveckla arméns andra bataljon, en lätt infanteribataljon, som en stående styrka. Nato vill enligt Olsen ha en motsatt utveckling.

- Nato tycker att antalet bataljoner måste ökas. Norge måste ha kapacitet att både kunna ta hand om sig själv och samtidigt delta i Nato-uppdrag utomlands, säger Olsen.

Enligt honom anser Nato också att Norge måste ersätta den sjunkna fregatten Helge Ingstad och skaffa sig egna tankflyg till F-35-planen.