Norrman döms för 20 sexuella övergrepp mot hundar

Vid över 20 tillfällen ska en norsk man i 30-årsåldern ha förgripit sig på flera hundar. Nu döms mannen för övergreppen, som ska ha skett under åtta års tid, det rapporterade NRK på måndagen.

ANNONS
|

För första gången någonsin har en person dömts för sexuella övergrepp mot djur i Norge. Det handlar om en man i 30-årsåldern som under åtta års tid har förgripit sig på hundar, vid över 20 tillfällen.

– Det är en dom som handlar om sexuellt umgänge med djur och tar utgångspunkt i över 20 tillfällen, under åtta år. Det är ett stort omfång, säger Morten Lundén, polisadvokat som agerat åklagare i målet, till NRK.

Övergreppen ska ha skett under åren 2012-2020. Enligt NRK ska mannen ha förgripit sig på hundarna, samt tvingat dem att utföra sexuella handlingar på honom.

ANNONS

Har erkänt övergreppen

Mannen har själv erkänt att han har förgripit sig på djuren, men nekat till flera andra punkter i åtalet. Nedre Romerike tingsrätt utanför Oslo, dömde mannen till fem månader fängelse. Domen är klar, men har ännu inte vunnit laga kraft, uppger NRK.

– Domen är lite kortare än det vi menade var riktigt, säger åklagare Morten Lundén, som yrkat på ett åtta månader långt fängelsestraff, till tidningen.

Det är första gången i norsk historia som en person döms för sexuella övergrepp mot djur. Från 1972 till 2010, då den norska djurskyddslagen trädde i kraft, var det inte förbjudet att förgripa sig på djur i landet.

Domen anses därför särskilt viktig ur ett rättsligt perspektiv.

– Slår domen igenom kommer den att få viss vikt i rättssystemet. Den kan fungera som en riktlinje för andra domstolar som ska avgöra liknande mål, säger Morten Lundén, till NRK.

ANNONS