Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu dör 42 i timmen med covid-19 i USA

Över 1 000 döda i covid-19 på ett dygn – för första gången sedan i mars. Skrämmande siffror rapporteras från USA, som härjas svårt av coronavirusets smittsamma så kallade deltavariant.

– Jag vill aldrig någonsin vara med om det här igen. Om det betyder att jag måste vaccinera mig så gör jag det.

Orden kommer från Billie Barker, som tillsammans med sin son Brody vakar utanför Lake Regional-sjukhuset i Missouri i amerikanska Mellanvästern. Maken Daryl, 31 år, har fått intensivvård i nära tre veckor och varit nära att mista livet i covid-19, berättar hon för nyhetsbyrån AP.

Före insjuknandet var familjen Barker, liksom resten av släkten, emot covidvaccin. Daryl Baker, som talar med AP från sjukhussängen med stötvis andning, säger att det beror på att familjen är "starkt konservativ" (och därmed anser att vaccin inte ska påtvingas utan att människor ska få fatta egna beslut). Nu har paret dock ändrat sig om vaccinet.

Släkten Baker är inte ensamma om sitt spruttvivel. I slutet av juli hade enbart 47,5 procent av invånarna i Missouri börjat vaccinera sig, en siffra som ligger rejält under genomsnittet för USA. Vaccinationsskepsis i kombination med den smittsamma deltavarianten anses vara skäl till att infektionerna och dödsfallen nu ökar kraftigt både i delstaten och i landet i stort.

Tisdagens 1 017 avlidna i USA motsvarar 42 i timmen, enligt nyhetsbyrån Reuters sammanställning.

Myndigheter och medier i USA har olika sätt att föra statistik, många rapporterar ett genomsnitt för den senaste veckan eller 14 dagarna. Kurvorna är dock samstämmiga: antalet smittade och dödsfallen har ökat dramatiskt sedan i juni. De avlidna i covid-19 har ökat med 87 procent de senaste 14 dagarna och sjukhusinläggningarna har gått upp med 60 procent, skriver tidningen The New York Times.

Enligt smittskyddsmyndigheten CDC har nu nära 37 miljoner fall av covid-19 konstaterats i USA. Över 620 000 människor har dött med virussjukdomen.

Vaccinationsläget är onekligen komplicerat. När Joe Biden tillträdde som president i januari sjösatte han en ambitiös sprutkampanj. Under våren vaccinerades amerikaner i ett sällan skådat tempo, men sedan började utvecklingen stanna upp. I vissa delar av landet är vaccinskepsisen fortfarande hög och täckningen dålig.

Bidens mål om att 70 procent av amerikanerna skulle ha fått minst en dos till nationaldagen den 4 juli nåddes inte. I nuläget har knappt 60 procent av befolkningen fått minst en dos och 51 procent är fullt vaccinerade, enligt CDC.

Samtidigt kommer uppgifter från Vita huset om att man inom kort sannolikt kommer att rekommendera en tredje påfyllnadsspruta för alla. Detta eftersom vissa data visar att delar av skyddet från flera covidvaccin avtar redan efter sex månader.

De höga dygnssiffrorna rapporteras samtidigt som jättestaten Texas guvernör Greg Abbott meddelar att han testat positivt för covid-19 – trots att han fått två doser vaccin. Abbott har motsatt sig virusrestriktioner och utfärdat ett lokalt dekret som förbjuder munskyddskrav i skolor med motiveringen att Texasborna måste ta personligt ansvar.

– Människor och företag behöver inte höra från staten hur de ska agera, sade han enligt nyhetskanalen CNN när han lyfte restriktioner.

Republikanen Abbott deltog vid ett partimöte inomhus i måndags. Han uppges vara symtomfri och hans hustru har inte testat positivt.

Texas har en hög smittspridning, men den är inte lika utbredd som i bland annat Florida, Mississippi, Georgia och Louisiana där den genomsnittliga smittoökningen den senaste veckan legat på omkring 20 procent, enligt CDC.