USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Nu river Vita huset upp miljöregler

Mitt under pågående viruskris upphäver USA:s president Donald Trumps styre klimatregler som företrädaren Barack Obama införde. Det kan leda till ökade utsläpp och allvarliga konsekvenser för människor med underliggande lungsjukdomar, varnar forskare.

ANNONS

I förra veckan meddelade USA:s miljömyndighet EPA genom ett enkelt memorandum att man tills vidare inför rejäla lättnader i de utsläppsregler som gäller för företag.

Kraftverk, fabriker och andra anläggningar får nu själva avgöra om de kan och ska leva upp till miljöreglerna. Böter eller andra bestraffningar kommer inte delas ut till bolag som misslyckas med det, rapporterar amerikanska medier.

Åtgärderna har begärts av näringslivsföreträdare som står inför tuffa ekonomiska utmaningar och personalnedskärningar i coronapandemins spår, skriver tidningen T he New York Times.

Ser rött

De strikta regler som rör allmänt vatten kommer dock att upprätthållas eftersom de är av särskild vikt för allmänhetens hälsa, enligt EPA. Och "avsiktliga kriminella överträdelser" av reglerna kommer inte heller att ses mellan fingrarna med.

ANNONS

Beslutet har fått miljö- och folkhälsoexperter att se rött.

– Det här innebär helt enkelt grönt ljus för den som vill förorena, säger Gina McCarthy, som var chef för EPA under Barack Obamas tid och nu leder miljöorganisationen Natural Resources Defense Council, till nyhetskanalen CNN.

Gina McCarthy anser att Trumpstyret utnyttjar en "hälsokris utan motstycke" för att utfärda tjänster till miljöbovar som i sin tur hotar folkhälsan.

Dåligt blir sämre?

Hon får medhåll av experter på området som betonar att exempelvis storstaden New York, där coronaviruset har ett starkt fäste, redan är förorenad och samtidigt hemvist för en högre andel människor med lungsjukdom än landet i övrigt. Om kemiska anläggningar, kraftverk och andra aktörer plötsligt ökar sina utsläpp där kan folkhälsan påverkas mycket negativt, resonerar de.

– EPA:s beslut. . . kan göra en redan dålig situation mycket sämre i en tid då efterfrågan på medicinsk vård redan är hög, säger Kathy Fallon Lambert, folkhälsoexpert vid Harvard University, till tidskriften Scientific American.

Miljövänliga bilar

Lägg därtill att Vita huset på tisdagen rev upp ännu en miljöregel från företrädaren Barack Obamas tid. Det handlar om begränsningar av fossila utsläpp från bilar och bestämmelser om avdragsregler för fordon.

Regeln syftade till att skynda på omställningen till miljövänliga och eldrivna bilar i USA men har länge varit en nagel i ögat på Vita huset och delar av bilindustrin. I ett uttalande från EPA heter det bland annat att regeländringen kommer att gynna ekonomin och göra fordon billigare.

ANNONS

Donald Trump beskrevs under valrörelsen ofta som klimatskeptiker, han har bland annat sagt att klimatförändringarna är "en bluff påhittade av kineserna". 2017 tog han USA ur det globala Parisavtalet om klimatet.

Tina Magnergård Bjers/TT

FN:s klimatpanel har slagit fast att den globala uppvärmning som påvisats de senaste decennierna beror på människans utsläpp av så kallade växthusgaser.

2015, vid ett toppmöte i Paris, slöts ett globalt klimatavtal för att stävja detta. Det slår bland annat fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader jämfört med förindustriell tid och att de globala utsläppen snarast möjligt ska nå sin högsta nivå för att sedan minska. Dessutom ska världens utvecklade länder bidra med miljardbelopp årligen i klimatbistånd till utvecklingsländer från 2020.

Sedan tillräckligt många länder ratificerat Parisavtalet trädde det i kraft den 4 november 2016. Året därpå, den 1 juni 2017, beslutade USA att dra sig ur. President Donald Trump hade då flera gånger ifrågasatt klimatförändringarna och bland annat twittrat att växthuseffekten är "en bluff".

Det är välkänt att Kina som enskilt land står för de absolut sett största utsläppen av klimatpåverkande koldioxid, med USA på andra plats, EU som helhet på tredje, Indien på fjärde och Brasilien på femte plats.

Källa: FN, Ourworldindata.org

ANNONS