"Min röst kan inte tystas", säger 22-åriga Alaa Salah.
"Min röst kan inte tystas", säger 22-åriga Alaa Salah.

"Nubisk drottning" symbol för Sudanrevolution

En 22-årig arkitekturstudent klättrade upp på ett biltak – och blev ansiktet utåt för Sudans historiska proteströrelse.

ANNONS
|

En skymningsblå himmel omsluter Khartum. På den stora platsen intill militärens högkvarter rör sig ett hav av människor som en enda kropp. Spridda trummors rytmiska slag pulserar genom folkmassan.

En vitklädd gestalt kliver plötsligt upp ovanpå en parkerad bil, och höjer armarna mot himlen. Sedan tar hon sats.

Med folket i sin hand sjunger hon korta, rytmiska verser: "de dödade oss i religionens namn", "de fängslade oss i religionens namn", "men religionen är inte förövaren".

Efter varje vers får hon samma svar. Ett kort ord:

"Thawra!" "Revolution!"

Ett infall

Bilderna och videoklippen på en skanderande Alaa Salah har spridits över hela världen. 22-åringen har gett ett ansikte till proteströrelsen som tog fart i december i fjol, som inleddes som ett svar på den skyhöga inflationen och de höjda matpriserna.

ANNONS

Sedan dess har rörelsen allt mer kommit att kräva president Omar al-Bashirs avgång.

När Alaa Salah klättrade upp på en bil hade hon redan varit på ett tiotal olika demonstrationer. Med sig bar hon ett häfte med revolutionära dikter, tänkt att inspirera folkmassan som campat utanför militärens högkvarter i Khartum i flera dagar.

"Kulor dödar inte. Det är folkets tystnad som dödar", står det i en av dikterna.

Det var ett plötsligt infall som fick Alaa Salah att ta ton den där måndagskvällen. Hon har aldrig tidigare varit politiskt engagerad, men har uppfostrats till att älska sitt land, säger hon i en intervju med brittiska the Guardian.

- Sedan rörelsens början har jag varit på gatorna varje dag och demonstrerat.

På torsdagen uppgav militären att al-Bashir, som styrt Sudan i 26 år, har tvingats bort från makten.

Kvinnors roll

Kvinnor har spelat en central roll i proteströrelsen i Sudan. Det har gett en betydande underton till bilderna på Salah, liksom hennes skira, vita dräkt.

Stilen härmar de klänningar som bars av drottningar, kallade kandaker, som regerade i Nubien – ett förhistoriskt kungarike som omfattade ett landområde utmed floden Nilen i norra och östra Afrika. På sociala medier omskrivs Alaa Salah som rörelsens "kandake queen".

ANNONS

"Sudanesiska kvinnor har alltid deltagit i revolutioner i vårt land. Det är en del av vårt arv. Jag är stolt över att vara en del av den här revolutionen, och glad över att vi nu har nått vårt första mål", skriver Alaa Salah i en tweet.

Uppmärksamheten kring Alaa Salah har gjort att hon mottagit dödshot, enligt en annan tweet.

"Men jag tänker inte vika mig. Min röst kan inte tystas".

TT
Bakgrund: Protesterna i Sudan

19 december 2018: Hundratals demonstranter ger sig ut på gatorna i Atbara och andra städer för att protestera mot en tredubbling av brödpriset efter avskaffade livsmedelssubventioner. Vid det laget har landet redan haft underskott på bröd i tre veckor, mitt under kraftig inflation.

20 december: Protesterna sprids till huvudstaden Khartum och andra städer. Demonstranterna skanderar "frihet, fred, rättvisa" och kräver regimens fall.

Polis och militär kallas in mot demonstranterna och flera personer dödas.

24 december: President al-Bashir lovar "riktiga reformer".

Demonstrationerna fortsätter på nästan daglig basis och sprids till fler delar av landet. Ytterligare demonstranter mister livet.

17 januari 2019: Västländer uppmanar regeringen att respektera demonstrationsrätten. Den svarar med att dra in ackrediteringar för flera sudanesiska journalister anställda av utländska mediebolag.

22 februari: al-Bashir utropar ett ettårigt nationellt nödläge, varpå protesterna mattas av.

6 april: Hundratals demonstranter tågar mot presidentpalatset i Khartum, där de inleder en sittstrejk och kräver presidentens avgång.

8 april: Sudans armé slår en ring runt demonstranterna vid presidentpalatset, sedan de efterfrågat arméns stöd. Regeringen meddelar att sju personer dödats i samband med protesterna de senaste dagarna.

9 april: Landets poliskår meddelar att alla dess styrkor beordrats att inte ingripa mot demonstranterna.

11 april: Regeringskällor uppger att al-Bashir lämnar presidentposten.

ANNONS