Spaniens tillförordnade premiärminister Pedro Sánchez (tv) kramas med Unidas Podemos-ledaren Pablo Iglesias efter att ha skrivit under en pakt om att bilda en koalitionsregering.
Spaniens tillförordnade premiärminister Pedro Sánchez (tv) kramas med Unidas Podemos-ledaren Pablo Iglesias efter att ha skrivit under en pakt om att bilda en koalitionsregering. Bild: Paul White/AP/TT

Ny spansk vänsterpakt vill bilda regering

De spanska socialdemokraterna (PSOE) är överens med vänsteralliansen Unidas Podemos om att bilda regering. Den nya vänsterpakten söker nu tillräckligt stöd i parlamentet, bland annat från baskiska nationalister.

ANNONS

Under en överrumplande presskonferens på tisdagen bekräftade båda partiledarna Pedro Sánchez (PSOE) och Pablo Iglesias (Unidas Podemos) att en "för-uppgörelse" (preacuerdo) om en koalitionsregering har nåtts.

Överenskommelsen förhandlades snabbt fram i all hemlighet redan under måndagen, dagen efter söndagens nyval, och tog snart sagt alla politiska bedömare på sängen.

Koalitionen – historisk om den blir verklighet – är öppen för "andra politiska krafter", enligt Sánchez som den närmaste tiden ska förhandla med andra mindre partier för att säkra att den tilltänkta vänsterregeringen klarar den kommande förtroendeomröstningen i kongressen (parlamentets underhus).

Nedlagda röster

PSOE fick 120 mandat och Unidas Podemos 35 mandat i valet. Deras 155 mandat räcker inte för att nå egen majoritet. För det krävs 176 av de 350 platserna i kongressen, som är den mest splittrade i sedan demokratin återvände efter Francos diktatur.

ANNONS

Det baskiska nationalistpartiet PNV (7 mandat) och vänster-ekologiska koalitionen Más País (3 mandat) är beredda att stöda den nya koalitionen, alternativt släppa fram den genom att lägga ned sina röster. Även från mindre regionala partigrupper kommer sådana signaler.

Men det räcker inte för att vinna den första förtroendeomröstningen. Sánchez kommer bara upp i 168, möjligen 170, mandat, enligt El País beräkningar.

Före årsskiftet

Då väntar en andra omröstning där ja-rösterna för Sánchez som regeringsbildare måste bli fler än nej-rösterna (så kallad enkel majoritet).

Mycket talar för att det katalanska separatistpartiet ERC (vänster) blir tungan på vågen med sina 13 mandat. Partiet har ännu inte meddelat om det aktivt eller passivt kommer att stöda Sánchez.

Även det baskiska nationalistpartiet Bildu (vänster) kan få en avgörande roll.

Källor inom PSOE uppgav för tv-kanalen TVE på tisdagskvällen att partiets ambition är att få ihop förhandlingspusslet, och därmed en förtroendeomröstning, före årsskiftet.

"Vaccin mot extremhögern"

I en sal i kongressen skrev Sánchez och Iglesias under den gemensamma överenskommelsen. I den ingår tio huvudteman, varav det första är "konsoliderad tillväxt och jobbskapande".

Sánchez lovar "en rakt på sak progressiv regering" som ska hålla under hela den fyra år långa mandatperioden:

– Den här kompromissen är ett förslag för att lösa upp dödläget i Spanien, sade han inför medieuppbådet.

ANNONS

Iglesias kallar lösningen "ett vaccin mot extremhögern", syftande på att högerradikala Vox ryckte fram i valet och nu är Spaniens tredje största parti.

– Den här progressiva koalitionsregeringen kombinerar PSOE:s erfarenhet med Unidas Podemos mod, sade han.

De två tilltänkta regeringsbildarna tog inte några frågor från journalisterna.

Katalanska frågan – igen

En annan huvudpunkt i vänsterpaktens program är "garanterad samlevnad i Katalonien" inom konstitutionens ramar. I flera år har den katalanska frågan dominerat spansk politik.

Den olagliga folkomröstningen och självständighetsförklaringen hösten 2017 ledde till att nio katalanska separatistiska politiker och ledare i förra månaden dömdes till långa fängelsestraff, med mycket gatubråk och oroligheter som följd.

Såväl Sánchez som Iglesias är emot att Katalonien får självständighet. Men Iglesias anser, till skillnad från Sánchez, att befolkningen i regionen ska få chansen att avgöra den infekterade frågan i en laglig folkomröstning.

Andra svårigheter för PSOE och Unidas Podemos blir att enas kring budgeten, statens underskott, arbetsrätten, bostadspolitiken och skatterna. Så – hur länge kommer äktenskapet mellan traditionell socialdemokrati och radikal vänsterpolitik att vara?

Kramande fiender

Sedan Iglesias inför smattrande kameror lovat Sánchez sitt partis trohet omfamnade de brett leende varandra, vilket fick folk i kongressalen att hörbart reagera.

Båda herrarna har tidigare illa dolt hur mycket de ogillar varandra. I samtalsrundorna efter nyvalet i april vägrade Sánchez att släppa in Unidas Podemos i en ny regering, en låsning som ledde fram till söndagens nyval.

ANNONS

Där blev resultatet sådant att Sánchez nu vackert måste ta skeden i vacker hand. Iglesias blir Spaniens nye vice premiärminister om deras plan går i lås.

Vilka ministerposter Unidas Podemos får är ännu oklart, men det blir knappast några av de tyngre portföljerna.

Lars Pedersen/TT

Spaniens tillförordnade premiärminister Pedro Sánchez (tv) med Unidas Podemos-ledaren Pablo Iglesias efter att ha skrivit under en pakt om att bilda en koalitionsregering.
Spaniens tillförordnade premiärminister Pedro Sánchez (tv) med Unidas Podemos-ledaren Pablo Iglesias efter att ha skrivit under en pakt om att bilda en koalitionsregering. Bild: Paul White/AP/TT
Unidas Podemos-ledaren Pablo Iglesias kallar vänsterpakten 'ett vaccin mot extremhögern'. Tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez lyssnar.
Unidas Podemos-ledaren Pablo Iglesias kallar vänsterpakten "ett vaccin mot extremhögern". Tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez lyssnar. Bild: Paul White/AP/TT

Detta är några av huvudpunkterna i den preliminära överenskommelsen mellan Pedro Sánchez (PSOE) och Pablo Iglesias (Unidas Podemos) om att bilda en vänsterregering ihop:

• Konsolidera ekonomisk tillväxt och jobbskapande.

• Rättvisa skatter och budgetbalans.

• Garanterad samlevnad i Katalonien och ett normaliserat politiskt liv i regionen.

• Stärk regionernas autonomi.

• Trygga ett hållbart pensionssystem.

• Bekämpa korruptionen.

• Boendet är en rättighet, inte en vara.

• Bekämpa klimatförändringarna.

• Säkra rätten till värdig dödshjälp.

• Bekämpa manschauvinistiskt våld.

• Skydda mångfalden.

• Stöd jämställdhet mellan könen.

Källa: Reuters

Statsvetare, född i Madrid den 17 oktober 1978.

Karismatisk universitetslärare som lett tv-showen La Tuerka och ofta synts i andra tv-sammanhang.

Tidigare kommunist. Har studerat nordisk socialdemokrati. Har bländats av "chavismen" i Venezuela, vilket han numera tonar ner.

Ledare för vänsterpartiet Podemos (Vi kan) som bildades i januari 2014, med ursprung 2011 i den vänsterinriktade protestvågen "15-M-rörelsen" och "De upprörda". Bekämpar åtstramningar, korruption och arbetslöshet.

I maj 2014 vann Podemos 8 procent av rösterna i EU-valet och Iglesias tog en plats i EU-parlamentet.

I december 2015 tog sig Podemos in i parlamentet och blev Spaniens tredje största parti – och därmed ritades landets politiska landskap om efter att ha dominerats av socialdemokratiska PSOE och högerpartiet PP sedan landets återgång till demokrati i slutet av 70-talet.

Podemos, som i valet ingick i vänsteralliansen Unidas Podemos. är enda av Spaniens större rikspartier som förordar en folkomröstning i Katalonien om självständighet.

ANNONS