USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Vita huset: Biden stödjer eldupphör i Israel

USA:s president Joe Biden talade på måndagen med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om blodbadet i Israel och Gaza. Enligt Vita huset förklarade Biden då att han stödjer ett "eldupphör" i Israel.

ANNONS

Enligt uttalandet från Vita huset upprepade president Joe Biden att USA stödjer Israels rätt att försvara sig mot raketattacker, men uppmanade också Israel att göra alla ansträngningar för att försäkra sig om att skydda oskyldiga civila.

Innan dess meddelade USA:s utrikesdepartement att utrikesminister Antony Blinken har haft kontakt med sin israeliske kollega för att diskutera USA:s ansträngningar att få slut på våldet.

Den våldsamma konflikten mellan Israel och palestinska Hamas fortsatte under måndagen och är inne på sin andra vecka, utan att någon avmattning ses. Krisen har hittills krävt över 200 palestiniers liv, av dem 61 barn och 36 kvinnor, enligt den palestinska myndigheten. Över 1 300 har skadats.

ANNONS

– Vi kan inte göra annat än att sitta hemma. Döden kan komma när som helst – bombningen är vansinnig och urskillningslös, säger Roba Abu al-Awf, 20, boende på Gaza, till Reuters.

Tio israeler, bland dessa minst ett barn, har dödats av intensiva raketattacker från Gaza, och uppemot 300 har skadats. Omkring 3 350 raketer har riktats mot Israel sedan krisen eskalerade den 10 maj.

"Fortsätter slå mot terrormål"

Israels gryningsräder på måndagen beskrivs som de tyngsta hittills, med över 50 plan som angrep Gazaremsan under totalt 20 minuter, rapporterar BBC. Enligt israelisk militär träffades byggnader tillhörande Hamas, vägar och kraftledningar. 15 kilometer av ett tunnelsystem – målet för flygattackerna – som används av Hamas, har flygbombats enligt militären.

En hög ledare för Islamiska jihad, en av de väpnade palestinska grupperna på Gazaremsan, rapporteras ha dödats i en av de israeliska flygattackerna.

– Ordern är att fortsätta att slå mot terrormål, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu efter ett möte med militära chefer.

– Vi kommer att fortsätta att agera så länge som det är nödvändigt för att återställa fred och säkerhet för alla Israels invånare, tillade han.

Hamas nekar

USA:s utrikesminister Antony Blinken sade vid en presskonferens i Köpenhamn att han vill ha fler detaljer från Israel kring bombningen av ett höghus i Gaza, där bland annat flera internationella medier var inkvarterade. Blinken själv konstaterade att han inte sett någon information från israeliska myndigheter kring attacken och därför inte kunde uttala sig om dess legitimitet.

ANNONS

– Israel har ett särskilt ansvar att skydda civila under sitt självförsvar, och det inkluderar verkligen journalister, sade den amerikanske utrikesministern.

Enligt Israel använde Hamas utrymmen i det aktuella huset för militära verksamheter, och Netanyahu kallade i en intervju i amerikansk tv i söndags bombningen för "ett fullkomligt legitimt mål".

Hamas förnekade under måndagskvällen att man haft någon verksamhet i byggnaden.

Människor inspekterar resterna av en bombad kommersiell by7ggnad och en vårdklinik i staden Gaza.
Människor inspekterar resterna av en bombad kommersiell by7ggnad och en vårdklinik i staden Gaza. Bild: Foto: Adel Hana/AP/TT
ANNONS