Polis drabbade samman med oppositionsanhängare i Belarus huvudstad Minsk på söndagen.
Polis drabbade samman med oppositionsanhängare i Belarus huvudstad Minsk på söndagen. Bild: AP/TT

Nya gatuprotester i Belarus – demonstrant död

För andra dagen i rad rasar protester i Belarus mot vad oppositionsanhängare kallar ett riggat presidentval. Sveriges utrikesminister Ann Linde varnar nu landet att utvecklingen kan få diplomatiska konsekvenser.

ANNONS

På måndagskvällen drabbade oppositionsanhängare och polis återigen samman i den belarusiska huvudstaden Minsk. Enligt landets polis ska en demonstrant ha avlidit till följd av skador han fick när en hemgjord explosiv anordning detonerade i hans hand.

För nyhetsbyrån Reuters berättar ett vittne att minst 30 personer gripits och att polisen gått till angrepp med batonger. Liksom under valsöndagens protester, då tiotals demonstranter skadades och tusentals greps, använder polisen vattenkanoner, chockgranater och gummikulor för att skingra protestdeltagarna.

Enligt USA-finansierade Radio Liberty uppmanar landets opposition till fortsatta, landsomfattande protester under tisdagen.

"Inte gått rättvist till"

Våldsamheterna fördöms av det svenska utrikesdepartementet som under måndagen kallade upp Belarus ambassadör i Sverige.

ANNONS

– Vi pratade om att det våldet som används mot oppositionella och motdemonstranter i samband med valet, något som är oacceptabelt i våra ögon. Vi går inte in på diplomatiska möten i detalj men jag kan säga att han inte var förvånad, säger utrikesminister Ann Linde till TT.

Utrikesministern berättar att man från svensk sida även är kritisk till hur valet i landet skötts.

– Det man kan säga är att valet inte gått rättvist till. Man har stoppat kandidater från att framträda och arresterat vissa som varit aktiva i valrörelsen, säger Ann Linde.

Hon är även kritisk till att Belarus inte genomfört de rekommendationer som Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) tidigare framfört.

Diskuterar konsekvenser

Sverige diskuterar just nu tänkbara konsekvenser för den belarusiska staten på EU-nivå.

– Vi är inte främmande för något som finns i den diplomatiska verktygslådan. Tidigare har man använt sanktioner. Men vi måste noggrant överväga hur det ska bli. Vi vill kunna ha en aktiv dialog med Belarus, säger Ann Linde.

TT: Varför har inte EU agerat mot Belarus tidigare?

– Belarus är inte högt på dagordningen i alla länder men jag hoppas att det kommer ändras nu. Det här valet har gett mycket medieuppmärksamhet om inte annat, nu gäller det att hålla i det intresset.

ANNONS

– Det är viktigt att lyssna på oppositionen och civilsamhället. Trots hur de behandlas så är de aktiva och de ska inte känna sig bortglömda. Jag träffade många av deras representanter när jag var där på mitt senaste besök och vi har pratat om det som händer nu. De säger att det som händer nu inte är slutet, utan bara slutet på Lukasjenko-eran, säger Ann Linde avslutande.

Utmanare förkastar resultatet

Aleksandr Lukasjenko har styrt landet sedan 1994 och har den senaste tiden mötts av skarp kritik för hur han har hanterat coronapandemin, ekonomin och de mänskliga rättigheterna i landet.

Lukasjenkos utmanare Svetlana Tichanovskaja, som enligt valkommissionens kom tvåa i valet med 9,9 procent av rösterna. Den 37-åriga politiska nykomlingen blev en oväntad förgrundsgestalt för oppositionen sedan hon valde att kandidera i sin fängslade makes ställe.

Hon avvisar valkommissionens preliminära resultat och kräver att myndigheterna lämnar över landets styre till oppositionen.

– I går gjorde väljarna sitt val men myndigheterna hörde oss inte, de har brutit med folket, säger Tichanovskaja vid en presskonferens på måndagen.

Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

Fakta: Oppositionen i Belarus

Oppositionskandidaten som inför valet seglade upp heter Svetlana Tichanovskaja. Hon är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som planerat att kandidera i presidentvalet men i stället fängslades i maj. Efter det att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

Tichanovskaja har två nära allierade – med snarlika historier – i Maria Kolesnikova, kampanjledare för den fängslade oppositionspolitikern Viktor Babaryko, och Veronika Tsepkalo, vars make Valerij Tsepkalos kandidatur diskvalificerades av valmyndigheten.

Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.

ANNONS