Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tårgas sattes in mot demonstranter i Paris på lördagen.
Tårgas sattes in mot demonstranter i Paris på lördagen. Bild: Adrienne Surprenant/AP/TT

Nya protester mot franska vaccinpass

För tredje lördagen i rad har protester mot landets skärpta vaccinkrav anordnats runt om i Frankrike. På Place de la Bastille i Paris uppstod tumult och polisen satte in tårgas och vattenkanoner, enligt Le Figaro.

En styrka på runt 3 000 poliser var enligt medier utplacerade i den franska huvudstaden där runt 14 000 människor deltog i de fyra olika demonstrationer som var utlysta. Minst tre poliser ska ha skadats i oroligheter i Paris i samband med protesterna, rapporterar Le Parisien.

Inrikesminister Gérard Darmanin skriver på Twitter att 19 demonstranter greps, bland dem tio i Paris.

En tjänsteman vid inrikesdepartementet uppger för Reuters att över 204 000 människor deltog i protesterna runt om i landet, vilket är cirka 40 000 fler än förra helgen.

Protesterna riktas mot den nya lag som antogs i veckan och som gör vaccinpass obligatoriskt för den som exempelvis vill besöka en restaurang eller resa med flyg eller fjärrtåg. De måste kunna visa att de antingen vaccinerats mot covid-19 eller nyligen testats negativt för viruset.

Att vaccinera sig mot covid-19 blir också obligatoriskt för sjukvårds- och omsorgspersonal, som annars får sin lön indragen.

Sedan tidigare var vaccinpasset obligatoriskt för den som ville gå på museum, bio eller besöka en simhall, enligt ett dekret från president Emmanuel Macron.