Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Danmark började öppna upp i våras, men nu har regeringen lagt förslag om nya restriktioner. Arkivbild: Johan Nilsson
Danmark började öppna upp i våras, men nu har regeringen lagt förslag om nya restriktioner. Arkivbild: Johan Nilsson Bild: Johan Nilsson/TT

Nya restriktioner på gång i Danmark

Danmark kan komma att införa krav på munskydd i kollektivtrafiken och i butiker, samt coronapass för offentliga tillställningar.

För att minska smittspridningen vill Danmarks regering införa nya restriktioner. På inrådan av epidemikommissionen föreslår regeringen att det från och med måndag 29 november ska bli krav på munskydd i kollektivtrafiken och i handeln samt vid besök på vårdinrättningar som sjukhus och äldreboenden.

Kraven på coronapass kan utökas och ska då uppvisas på statliga arbetsplatser och inom vuxenutbildningen samt hos frisören, på solarier och massagesalonger. Passkravet föreslås också gälla vid offentliga inomhusevenemang med fler än 100 deltagare och utomhusarrangemang med fler än 1 000 deltagare.

För att restriktionsförslaget ska bli verklighet måste det godkännas av folketingets epidemiutvalg (ett av folketingets utskott), som sammanträder i eftermiddag med start klockan 17.

Dystra danska siffror

Danmarks coronasiffror har ökat kraftigt sedan mitten av oktober, enligt Danmarks radio och myndigheterna hyser farhågor om att sjukhusen kan bli överbelastade om ökningen fortgår. Under det senaste dygnet har 411 personer med covid-19 vårdats på sjukhus och 48 av dem fick intensivvård. Sundhedsstyrelsen uppskattar att sjukhusen maximalt kan ha 800-1000 inlagda och ge intensivvård till 150-200 patienter.

Under torsdagen antog folketinget också en lag som gör det möjligt för arbetsgivare att kräva av anställda att de ska visa upp ett giltigt coronapass på arbetet. Lagen gäller från fredag 26 november och den arbetstagare som inte efterlever lagen kan drabbas av arbetsrättsliga sanktioner. Lagen införs för att minska smittspridningen.