Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kataloniens ex-ledare Carles Puigdemont under en presskonferens i Berlin i april. Sedan alla möjligheter för honom att återväljas i sin frånvaro tycks uttömda har han föreslagit nykomlingen Quim Torra som efterträdare.

Nykomling kan krönas till Kataloniens ledare

Det katalanska parlamentets talman, Roger Torrent, har efter överläggningar med flera partier officiellt föreslagit den politiske nykomlingen Quim Torra som ny regionpresident. Torrent har också utlyst en debatt i parlamentet på lördag följd av en omröstning om hans kandidatur.

En absolut majoritet krävs för att Torra ska släppas fram i en första röstningsomgång. Men om han misslyckas i den får han en ny chans i en andra runda, där det räcker med enkel majoritet.

Det var den avsatte och landsflyktige regionpresidenten Carles Puigdemont som själv häromdagen föreslog Torra som lämplig efterträdare.

Spanska regeringen sökte genom en domstolsinlaga på onsdagen stoppa en lag som klubbades av regionparlamentet i förra veckan – en lag som skulle tillåta Puigdemont att återväljas i sin frånvaro. Om inte hans parti Tillsammans för Katalonien lyckas utse en ledare senast den 22 maj måste nyval hållas, vilket partiet vill undvika.