Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trump lämnar Vietnam efter det avbrutna mötet med Kim Jong-Un.

Oenighet om vad som sades vid toppmöte

Toppmötet i Hanoi mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ledde inte till några överenskommelser utan avbröts i förtid. Ländernas versioner om vad som sades under förhandlingarna går isär.

Mitt under det haussade mötet i den vietnamesiska huvudstaden Hanoi ändrades det tidigare meddelade schemat rejält. Det blev ingen ceremoni där en överenskommelse skulle skrivas under, och strax efteråt meddelade Vita huset att det inte blir något avtal.

- Ibland måste man bara gå, och det här var ett av de tillfällena, sade Trump på en presskonferens.

- Vår relation är stark, och vi hade flera alternativ, men vi valde att inte gå vidare med något av dem, fortsatte han.

Delad bild om sanktioner

Om och hur kärnvapnen ska nedmonteras var den kanske tyngsta formella punkten på toppmötets andra dag. En generellt formulerad överenskommelse skrevs under av ledarna vid deras första möte i Singapore i juni, och förhoppningen var att Hanoi-mötet skulle ge konkretion.

- Nordkorea ville ha alla sanktioner lyfta, det ville inte vi. De var villiga att ge oss vissa eftergifter, men inte de vi ville ha, sade Trump.

Den bilden delas inte av Nordkorea. Landets utrikesminister Ri Yong-Ho sade vid en annan presskonferens att landet bara ville att delar av sanktionerna skulle lyftas. Om det skedde skulle Nordkorea på permanent basis avveckla all produktion av plutonium och uran, enligt utrikesministern.

Inga kärnvapentester

Enligt den amerikanske presidenten har Kim dock lovat att inte skjuta upp några robotar eller genomföra kärnvapentester.

- Vi bad Kim Jong-Un att göra mer, han ville inte det. Jag är ändå optimistisk. Det här kommer att ta tid. Fortsätter vi att jobba på detta de kommande veckorna och månaderna kommer vi att nå målet att nedrusta Nordkorea, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Ledarna har inte planerat ett eventuellt tredje möte, enligt Trump. Däremot säger Mike Pompeo att USA och Nordkorea kan ha ytterligare möten i framtiden. När är oklart, men Pompeo tror att det kan dröja ett tag.

Öppna beskickning

Under morgonen signalerade Kim att USA kan få öppna någon form av beskickning i Nordkorea. På en fråga om den nordkoreanske diktatorn är beredd att låta USA etablera någon typ av diplomatisk närvaro i landet, alltså öppna ett sambandskontor eller ett konsulat, svarade Kim Jong-Un med försiktig optimism:

- Jag tror att det är något som är värt att välkomna.

USA och Nordkorea har i dag inga officiella relationer. Sverige är via sin ambassad i Pyongyang så kallad skyddsmakt åt USA i Nordkorea.

Kim sade under dagen att han inte skulle ha kommit till mötet om han inte var beredd att överväga atomavrustning på den koreanska halvön. På presskonferensen får Trump frågan om stämningen när mötet avbröts.

- Jag gick inte bara i väg, det var vänligt. Vi skakade hand. Vi är inställda på att göra något speciellt. Det här har hållit på i årtionden och borde ha lösts under tidigare mandatperioder, säger Donald Trump.

"Hoppades göra mer"

Även Mike Pompeo vill ge bilden av en vänlig mötesatmosfär.

- Vi hoppades göra mer, men vi är närmare i dag än vad vi var för 36 timmar sedan. Framsteg gjordes, men avskedet skedde med en överenskommelse om att fortsätta jobba med problemen, säger han.

Efter gårdagens middag skrev Trump på Twitter att mötet varit mycket lyckat:

"Fantastiska möten och middag i kväll i Vietnam med Nordkoreas Kim Jong-Un. Väldigt bra dialog. Fortsätter i morgon!"

Även Kim beskrev onsdagen som givande. Enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA var dialogen öppen och ärlig. Det ska ha byggt en grund för "genomgripande och banbrytande resultat" under torsdagen.

Det givande mötet gav dock inget konkret resultat på papper. Trump lämnade Vietnam med presidentplanet på eftermiddagen lokal tid, tre timmar tidigare än planerat. Kim har inte gjort något framträdande efter det att mötet avslutats i förtid.