Hälsoläget är oklart för Angolas president José Eduardo dos Santos. Arkivbild.
Hälsoläget är oklart för Angolas president José Eduardo dos Santos. Arkivbild.

Oklart hälsoläge för Angolas president

Angolas president José Eduardo dos Santos har återvänt till huvudstaden Luanda efter ett flera veckor långt "privat besök", som myndigheterna kallar det, i spanska Barcelona.

ANNONS
|

Det är hans andra besök i Spanien under de senaste tre månaderna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Den förra resan gjordes av medicinska skäl, något som bekräftades av Angolas utrikesminister Georges Chikoti. Resan skapade spekulationer om dos Santos hälsa och medier rapporterade att han fått en stroke, något som regeringen inte kommenterade.

Några uppgifter om hans nuvarande hälsotillstånd ges inte heller.

Tidigare i år meddelade dos Santos att han inte ställer upp i presidentvalet i augusti.

Ända sedan september 1979 har dos Santos, 74 år, styrt Angola. Bara en afrikansk ledare har suttit längre på sin post: Ekvatorialguineas Teodoro Obiang Nguema.

Under dos Santos tid har Angola, tidigare portugisisk koloni, fått slut på ett inbördeskrig och bevittnat ett ekonomiskt uppsving. Landet är exempelvis Afrikas näst största oljeproducent. Men någon välfärd i folkets breda lager har det inte blivit. dos Santos har anklagats för att vara korrupt och använda makten till att berika sin familj.

ANNONS
TT
ANNONS