Moderaterna och Kristdemokraterna vill utesluta Ungerns regeringsparti Fidesz ur EU:s kristdemokratiskt konservativa partigrupp EPP. I dag avgörs om premiärminister Viktor Orbans parti får vara kvar eller inte. Arkivbild.
Moderaterna och Kristdemokraterna vill utesluta Ungerns regeringsparti Fidesz ur EU:s kristdemokratiskt konservativa partigrupp EPP. I dag avgörs om premiärminister Viktor Orbans parti får vara kvar eller inte. Arkivbild.

Orbáns parti stängs av från EU-grupp

Den ungerske premiärministern Viktor Orbáns parti Fidesz stängs tills vidare av från sin europeiska partigrupp EPP. Moderaterna och Kristdemokraterna ser det som första steget till att Fidesz helt kommer att lämna.

ANNONS
|

Fidesz och Viktor Orbán är inte längre välkomna till möten med den kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP. Partiet blir av med sin rösträtt och får inte utse kandidater till olika poster. Enligt Orbán accepterar Fidesz beslutet, och att han frivilligt accepterat att pausa partiets deltagande i gruppen.

Moderaterna och Kristdemokraterna, som också ingår i EPP i EU-parlamentet, har drivit på för en uteslutning av Fidesz.

- Kristdemokraterna hade velat se en fullkomlig uteslutning. VI menar att bägaren är fylld och mer därtill, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor efter omröstningen i Bryssel.

ANNONS

Fel håll

Kritiken mot Fidesz och den kontroversielle Viktor Orbán har pyrt länge i EPP, men först nu blev det skarpt läge.

Många anser att utvecklingen i Ungern har gått åt fel håll under Orbáns ledning. Det handlar bland annat om omfattande förändringar som gjorts i den ungerska konstitutionen, nya medielagar som begränsar pressfriheten och att lärosätet Central European University inte längre kan verka i landet.

Droppen blev en affischkampanj där EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, även han EPP-medlem, syns tillsammans med den judiske, ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros, medgrundare av universitetet. Budskapet var anti-EU och anti-invandring. M-ledaren Ulf Kristersson har tidigare uttryckt att den hade en underton av antisemitism.

Krav på förändring

Med avstängningen följer nu en rad krav på Fidesz att ändra kritiserade beslut och visa att man delar EPP:s värderingar.

Tomas Tobé, som är Moderaternas toppkandidat i EU-valet, tror inte att Fidesz kommer att ändra sig.

- Jag har väldigt svårt att se hur det här steget som vi nu har tagit i förlängningen ska kunna leda till att Fidesz har någon framtid i EPP, säger Tobé efter omröstningen.

ANNONS

Inte heller Ebba Busch Thor tror att Fidesz blir kvar i EPP.

- Vi har just nu inga tecken på att Fidesz är på väg att föra Ungern i en positiv riktning, säger hon.

SD-samarbete?

Tidigare har Fidesz flaggat för att partiet kan lämna EPP och i stället söka samarbete med det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS). Det sitter i sin tur i samma partigrupp som Sverigedemokraterna (SD), Dansk folkeparti och Sannfinländarna i EU-parlamentet. För närvarande är även de brittiska Konservativa med i denna partigrupp, men de lämnar i samband med brexit.

Ebba Busch Thor ser en risk för att avstängningen av Fidesz i förlängningen kan leda till att en stark högerpopulistisk grupp bildas.

- Det är en rejäl farhåga, och det är också anledningen till att vi har gett Fidesz så många chanser, säger Busch Thor.

ANNONS
TT
Fakta: Orbán och EPP

Viktor Orbán, född 1963, har varit Ungerns premiärminister sedan maj 2010 då hans konservativa parti Fidesz vann över 50 procent av rösterna. Orbán har därefter kritiserats utifrån för tuffare pressregler och regeringskontroll över domstolarna, men har på hemmaplan blivit populär med hjälp av en förbättrad ekonomi och tuffa utspel mot migranter och flyktingar. Orbán ledde även landet en första gång som premiärminister 1998–2002.

Fidesz var ursprungligen ett liberalt parti, men tillhör sedan 2000 EU:s kristdemokratiskt konservativa partigrupp EPP. I den ingår även bland andra svenska M och KD, tyska CDU och Silvio Berlusconis italienska Forza Italia. EPP är EU-parlamentets största partigrupp och sitter just nu på 217 av de 751 mandaten. Av dem är tolv ledamöter från ungerska Fidesz.

ANNONS