Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/20

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Orkan närmar sig USA – en miljon evakueras

I USA förbereder man sig just nu för orkanen Florence framfart. Orkanen väntas bli "extremt farlig" och över en miljon personer har tvingats evakuera sina hem.

Det var i söndags som Florence först kategoriserades som orkan och fick sitt namn. Den befinner sig på Atlanten med siktet inställt på det amerikanska fastlandet och är i nuläget en orkan i kategori 4, vilket innebär vindstyrkor på omkring 62 meter per sekund eller mer. Men under de närmaste dagarna kan den komma att uppgraderas till kategori 5, vilket innebär vinstyrkor på 70 meter per sekund eller mer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

LÄS MER: Lovisa tvingas fly från orkanen: "Det är kaos"

"Vi väntar oss att orkanen kommer att tillta i styrka under de närmaste 36 timmarna, och Florence kan bli extremt farlig framåt torsdag" skriver USA:s orkancenter NHC i ett uttalande.

En miljon evakueras

Det är delstaterna North Carolina, South Carolina och Virginia på den amerikanska östkusten som väntas drabbas hårdast när orkanen Florence drar in mot land.

Där har över en miljon personer tvingats evakuera sina hem för att skydda sig från ovädret, och i många städer sträcker sig köerna till butikerna långa när invånarna köper vatten, mat och annat för att klara sig i vad som väntas bli kaotiska dagar, skriver CNN.

Når land på tordag

Guvernörerna i North Carolina och South Carolina och Virginia har alla utlyst ett nödläge och president Donald Trump har i en serie tweets manat folket till försiktighet och försäkrat att den amerikanska regeringen är redo att hjälpa delstaterna.

"Jag blev just informerad om att det här blir en av de värsta stormarna att drabba östkusten på många år. Det ser också ut som att den kommer att träffa North Carolina och South Carolina och Virginia direkt. Var förberedda, försiktiga och säkra" skriver Donald Trump och fortsätter sedan:

"Regeringen står redo att assistera 24/7"

President Trumps stab har också ställt in hans medverkan vid ett möte i Jackson i Mississippi på fredag, av säkerhetsskäl med tanke på orkanen.

På torsdag drar stormens öga in över fastlandet, enligt prognoserna.