En familj i byn Bopira, Moçambique, fick sitt hem förstört av cyklonen Idai. Arkivbild.
En familj i byn Bopira, Moçambique, fick sitt hem förstört av cyklonen Idai. Arkivbild.

Oxfam: Tusentals isolerade efter cyklonen

En månad efter cyklonen Idai kan 10 000-tals människor fortfarande vara isolerade. Det uppger Ulrich Wagner som leder Oxfams arbete i Moçambique.

ANNONS
|

Efter 24 timmars resa med bil, motorcykel och kanot nådde en grupp från Oxfam tillsammans med lokala hjälparbetare häromdagen staden Gentivo. Där fanns 2000 personer som varit isolerade.

- Många av dem hade bott på hustaken i veckor tills dess att vattnet börjat rinna undan. De har överlevt på kokosnötter och på lite fisk som de har lyckats fånga. När vårt lag kom ditt hurrade de, i hopp om att de äntligen skulle få lite hjälp, säger Ulrich Wagner.

ANNONS

Stationerad i hamnstaden Beira leder han Oxfams arbete och försöker prioritera bland de enorma behoven.

Många vita fläckar

Inledningsvis handlade det om att försöka hjälpa de människor som lyckats fly sina hem och ta sig till tillfälliga läger i skolor eller sjuhus. Nu ligger fokus i stället på dem som blev kvar. Och där behöver Oxfam och övriga hjälporganisationer båtar och helikoptrar.

- Vi har hittat omkring 6000 personer, men det är bara i ett område och vi fruktar att vi har många vita fläckar på kartan, i synnerhet längs kustområdena. Logistiken – att ta sig dit – är extremt svår, och jag fruktar att 10000-tals människor fortfarande är spridda över otillgängliga områden, säger Ulrich Wagner.

FN har hittills lyckats få 21 procent av den summa man vädjat om internationellt. Oxfam har tillsammans med sina samarbetspartners Rädda Barnen, Care och Cosaca så här långt endast 30 procent av den finansiering som behövs för att undsätta de 450000 människor som man vill hjälpa.

Samtidigt har nu 4600 fall av kolera konstaterats i de tätbefolkade områdena i och runtomkring staden Beira, något som går att åtgärda bara vatten, latriner och hygien åter kan göras säkra och fungerade, framhåller Wagner som även besökt Buzi, det område som drabbats allra hårdast. Där har Oxfam upprättat ett lokalt kontor.

ANNONS

- Det såg ut som en krigszon, allt är brunt, de flesta träd har fallit ner, där det en gång stod hus finns bara spridda högar av skräp. Latrinerna har spolats iväg och mycket av vattnet har smittats. Det här är ett väldigt farligt område nu när det gäller utbrott av sjukdomar.

"Allvarlig matbrist"

Cyklonen Idai, enligt FN "en av de dödligaste stormar som drabbat den södra hemisfären" förstörde dessutom årets skörd. Enligt Ulrich Wagner väntar nu tolv månaders "allvarlig matbrist" varför man snarast behöver anlägga köksträdgårdar och odla sådant som snabbt blir klart att äta.

- Inte bara skörden har blivit förstörd utan också det som fanns i lager. Handlare i Buziområdet har varit tvungna att stänga affärerna, spannmålsförråden har börjat ruttna och bli giftiga.

- Det är här är inte över än, matbristen kommer att vara svår i ännu ett år. Mera pengar behövs!

ANNONS
TT
Fakta: Cyklonen Idai

Cyklonen Idai nådde land nära hamnstaden Beira i Moçambique den 14 mars med vindar på upp till 177 km/h. Räddningsstyrkor nådde fram till staden 17 mars.

Cyklonen slog till mot östra Zimbabwe den 15 och 16 mars. Mer än två miljoner människors liv, varav 1,85 miljoner i Moçambique, har påverkats av Idais framfart. Hittills har omkring 1000 dödsfall rapporterats. FN har begärt drygt 2,5 miljarder kronor i bistånd till den drabbade regionen de kommande tre månaderna.

FN-chefen António Guerres kopplar katastrofen till klimatförändringarna.

ANNONS