De båda samtalade runt en timme om spörsmål som, enligt Vatikanen, betonade värdet av att minnas och de äldstas roll i att vårda och efterlämna hågkomster till de yngsta.
"I en tid när neonazism, antisemitism och andra trångsyntheter återuppstår på många platser i världen, tjänar påve Franciskus som förebild med sin moraliska integritet och medvetenhet om historien för andra religiösa, politiska och samhälleliga ledare", sade WJC-ordföranden Ronald Lauder i ett uttalande.
Den ungerskfödda poeten Edith Bruck, 88 år, har bott i Rom i många år och är italiensk medborgare. Hon har ägnat stor del av sitt liv åt att berätta om grymheterna under Förintelsen. Omkring sex miljoner judar mördades, nästan hälften i nazisternas förintelse- och koncentrationsläger, samt hundratusentals andra människor.
Edith Bruck satt i lägret Bergen-Belsen. Hon minns de sista orden från två medfångar:
– Berätta historien. De kommer inte att tro dig, men om du överlever, berätta vår historia, berätta den för oss också.
Katolska kyrkans roll under Förintelsen har varit ifrågasatt i årtionden. Påve Pius XII (på posten 1939–1958) fick kritik för att han aldrig tydligt uttryckte sin mening om Vatikanens insatser vid nazisternas folkmord på judar, romer, oliktänkande och andra grupper före och under andra världskriget.
Förra året öppnade Vatikanen upp arkiven om påve Pius XII för historiker.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och Bohusläningen förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.