Minns du nyhetsåret i världen? Här får du en påminnelse om året som gått i bilder.
Minns du nyhetsåret i världen? Här får du en påminnelse om året som gått i bilder. Bild: Rebecca Blackwell

Pandemi, klimatkris och protester – här är nyhetsåret

Det är inte bara pandemi- och klimatfrågor som stått på agendan under 2021. Året har också på många håll inneburit militärkupper, flyktingströmmar, protester och stora nyhetshändelser. Minns du nyhetsåret i världen?

ANNONS
|

Klimatet

Klimatet

Vulkanutbrott

0
Två stora vulkanutbrott fick under året stor uppmärksamhet på nyhetssidorna. Trots pandemin tog sig många turister till Island för att beskåda vulkanen Geldingadalirs utbrott i våras. Vulkanen lugnade ner sig en tid, men fick nya utbrott i september. I september fick också vulkanen på kanarieön La Palma ett utbrott som gjorde att många på ön fick evakueras då både lavaströmmar och aska hotade att begrava deras hem.
Klimatet

Översvämningar

0
Flera länder har också drabbats av massiva översvämningar som förstört hela städer. Bland annat drabbades New South Wales i Australien hårt av översvämningar i mars. I juli drog ovädret Bernd fram över delar av Europa vilket ledde till massiva översvämningar i både delar av Tyskland, Nederländerna och Belgien. Även delar av British Columbia i Kanada drabbades hårt av översvämningar när stora mängder regn föll under några dagar i november.
Klimatet

Skogsbränder

0
Regnet höll sig också borta under längre perioder i flera delar av världen vilket istället ledde till rekordhetta och stora skogsbränder. Under sommarmånaderna kämpade tusentals brandmän i olika delar av Nordamerika mot stora bränder. Kalifornien i USA drabbades bland annat hårt varav den ena, Dixie, uppges vara den näst största i delstatens historia. Även länder kring Medelhavet drabbades hårt av skogsbränder och där många tvingades lämna sina hem som hotades av lågorna.
Klimatet

Oväder

0
Även extremväder som orkaner och tyfoner har under året orsakat stora problem runt om i världen. Bland annat orkanen Ida i augusti som blev den största orkanen som drabbat den amerikanska delstaten Louisiana sedan Katrina 2005. I december drabbades även Filippinerna hårt av supertyfonen Rai. Runt 400 personer ska ha dött efter tyfonens framfart och Filippinerna har länge rankats som ett av de länder som är mest sårbara för klimatförändringar.
Klimatet

Klimattoppmötet

0
Under COP26 klubbade man igenom den så kallade ”Glasgow Climate Pact”. Representanter från cirka 200 länder deltog i mötet och i avtalet fick man bland annat till en skrivning om utfasning av viss kolkraft och fossila bränslen. Man lyckades också täppa till de sista luckorna i Parisavtalets regelbok som handlar om handel med utsläppsrätter. Rika länder uppmanas också fördubbla sitt stöd som ska gå till fattigare länders klimatanpassning. Trots att vissa skrivelser i dokumentet från COP26 har fått kritik för att ha blivit för urvattnade anses överenskommelsen, om än knappt, vara tillräcklig för att nå Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Pandemin

Pandemin

Vaccin

0
Året inleddes med att vaccinen började rullas ut i stora delar av världen. Det pratades dock om en snedfördelning av vaccin när västvärlden redan tidigt in i pandemin köpte upp rättigheterna till stora mängder vaccin och därmed lämnade delar av världen utan. I december var fortfarande knappt tio procent av Afrikas befolkning vaccinerade. Ett annat problem som politikerna stött på är hur man ska få upp vaccinationstäckningen då det i många länder fortfarande finns stora grupper som inte velat vaccinera sig.
Pandemin

Vaccinpass

0
Den första juli började EU:s vaccinpass gälla. Vaccinpasset kunde användas vid resor mellan olika EU-länder. Men många länder, bland annat Sverige, har också valt att kräva vaccinbevis för att få besöka olika platser eller evenemang i landet.
Pandemin

Protester

0
Vaccinpassen har hyllats av vissa och hatats av andra. Under sommarmånaderna rapporterades det bland annat mycket om de stora protesterna i Frankrike mot vaccinpassens användning i landet. Det har även varit protester i delar av världen mot nedstängningar. Bland annat i Australien som i perioder haft strikta nedstängningar. Inför OS i Japan utbröt också protester.
Pandemin

Nya varianter

0
I början av året dominerade den relativt nyupptäckta deltavarianten bland smittofallen. I november kom dock larm om en ny kraftigt muterad variant i södra Afrika – omikron. Trots snabba reserestriktioner från de länder där varianten först upptäcktes kom omikronvarianten snabbt att dominera bland de nya smittofallen på flera håll i världen.
Pandemin

Restriktioner

0
I takt med det ständigt förändrade smittoläget har också restriktionerna varierat stort över tid, från strikta nedstängningar till att man näst intill kunna leva som vanligt. I Danmark tog man i september till och med steget att sluta klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom och strök därmed alla kvarliggande restriktioner. Det dröjde dock inte lång tid innan smittan tog fart igen. I slutet av december visade en sammanställning från nyhetsbyrån AFP att smittspridningen i Danmark var den högsta i världen.

Politiken

Politiken

Myanmar

0
I februari tog militären i Myanmar makten genom en statskupp där man grep och avsatte ledaren Aung San Suu Kyi och presidenten Win Myint. Militären utropade sedan undantagstillstånd i landet och överlämnade makten till överbefälhavaren. Händelserna har lett till stora protester och militären har tagit till våld mot demonstranterna. Den eskalerade situationen har beskrivits som ett inbördeskrig i landet och höga tjänstemän inom FN har fördömt militärens agerande.
Politiken

Afghanistan

0
Världens blickar riktades mot Afghanistan när talibanerna snabbt vann mer mark i landet och i augusti intog de huvudstaden Kabul och tvingade bort den sittande presidenten. Talibanernas maktkupp ledde till panik bland civila som desperat försökte fly genom att komma med de internationella planen. Snart följde en ekonomisk kris i landet när det internationella samfundet stoppade talibanerna från att få tillgång till det ekonomiska bistånd som tidigare gått till den afghanska staten. Det har lett till en svår ekonomisk situation för landets invånare och internationella organisationer har varnat för en svältkatastrof i landet. Kvinnorna har drabbats särskilt hårt av talibanernas övertagande genom att få många rättigheter indragna, trots att talibanerna lovat att kvinnorna skulle få en mer betydande roll i samhället än vad de hade under den tidigare talibanregimen.
Politiken

Texas

0
I Texas klubbades en ny lag igenom som förbjuder abort efter att hjärtverksamhet noterats hos ett foster, vilket är ungefär efter 6 veckor då många fortfarande inte vet att de är gravida. Det har bedrivits omfattande demonstrationer mot lagen och frågan togs upp i Högsta domstolen som valde att inte stoppa lagen. USA:s president Joe Biden har tagit personlig ställning för aborträtten och satt justitiedepartementet att granska lagen.
Politiken

Ryssland

0
Landets president Vladimir Putin positionerar sig allt längre från väst och spänningarna mellan Ryssland, grannländerna i väst, Nato och EU har ökat. Tusentals ryska soldater har under året placerats nära den ukrainska gränsen och Putin menar att Ryssland hotas av västvärldens och Natos expandering österut. Från västvärldens sida finns istället en oro för att Ryssland planerar en invasion av Ukraina.
Politiken

Afrika

0
Det har varit ett konfliktfyllt år i flera afrikanska länder. Bland annat Etiopien där inbördeskriget pågått sedan november 2020 men trappades upp efter att terroristgruppen TPFL tagit kontroll över fler delar av landet. I november utlyste regeringen undantagstillstånd i landet. Även Sydafrika drabbades av en våldsvåg efter att landets expresident Jacob Zuma fängslats och dömts till fängelse sedan han vägrat framträda inför kommissionen som utreder de korruptionsanklagelser som riktats mot honom. Anhängare till Zuma gav sig ut på gatorna i våldsamma protester vilket resulterade i över 100 döda och fler än 1 000 personer frihetsberövades.

Profilerna

Profilerna

Joe Biden

0
Den nu 79-årige Joe Biden installerades som president den 20 januari efter ett oerhört jämt val som kantades av anklagelser om valfusk och avslutades med att kongressbyggnaden stormades samma dag som senaten samlats för att officiellt utse Biden som vinnare av valet. Som ny amerikansk president sitter han på titeln som en av världens mäktigaste män.
Profilerna

Kamala Harris

0
I samband med att Biden tillträdde som president tillträdde också Kamala Harris som landets vicepresident. Hon blev inte bara landets första kvinnliga vicepresident utan också landets första kvinnliga afroamerikanska vicepresident och den första med asiatiskt ursprung att inta rollen.
Profilerna

Donald Trump

0
Den omskrivna amerikanska presidenten Donald Trump steg inte tyst av presidentposten i USA. Han ställdes inför riksrätt för anstiftan till uppror när han under sitt avskedstal till sina följare flertalet gånger upprepade ogrundade anklagelser om valfusk. I samband med detta valde även Twitter och Facebook att stänga av hans privata konton med miljontals följare.
Profilerna

Brittiska kungahuset

0
Året började med att prins Harry och hans fru Meghan officiellt lämnade det brittiska kungahuset. Knappt två månader senare, i april, avled drottning Elizabeths man prins Philip. Mot slutet av året har också den 95-åriga drottningens hälsa sviktat. Hon fick bland annat ställa in flera planerade resor, som besöket vid klimatmötet i Glasgow.
Profilerna

Aleksej Navalnyj

0
Den ryska oppositionsledaren och regimkritikern Aleksej Navalnyj förgiftades 2020 av nervgiftet novitjok under en flygresa till Moskva. Giftattacken ansågs vara politisk motiverad och fick stor uppmärksamhet internationellt. Navalnyj överlevde attacken och i mitten av januari i år flög han tillbaka till Moskva, varpå han greps. Gripandet ledde till stora protester i landet där tusentals personer frihetsberövades. I februari dömdes Navalnyj till tre och ett halvt års fängelse i Moskva.
Profilerna

Angela Merkel

0
Tyska kristdemokraten Angela Merkel har länge varit en av Europas mäktigaste personer och kvinnor då hon under 15 år innehaft posten som Tysklands förbundskansler. Under åren har hon också hunnit med att sitta som ordförande för både det Europeiska rådet och för G8. Som Tysklands förbundskansler har hon spelat en viktig roll i de kriser som EU genomgått under åren, så som finanskrisen och migrationskrisen. I december 2021 avgick hon som förbundskansler och efterträddes istället av socialdemokraten Olaf Scholz.

Händelserna

Händelserna

Jordskredet i Gjerdrum

0
Tidigt på morgonen dagen innan nyårsafton 2020 inträffade ett stort jordskred i norska Gjerdrum. Flera bostadshus rasade. De första dagarna på januari 2021 riktades mångas blickar mot den norska kommunen i samband med att sökinsatser pågick i rasmassorna efter de tio personer som listades som saknade efter jordskredet. I slutet på mars hade alla saknade personer hittats och bekräftats avlidna.
Händelserna

Stormningen av amerikanska kongressen

0
Den 6:e januari, samma dag som medlemmarna i den amerikanska kongressen samlats för att officiellt utse Joe Biden som segrare i det amerikanska presidentvalet 2020, valde en grupp anhängare till den tidigare presidenten Donald Trump att storma kongressbyggnaden. Trump hade tidigare under dagen hållit ett tal till sina anhängare i vilket han hävdade valfusk. Demonstranter samlades sedan vid kongressbyggnaden och efter en allt mer upptrappad stämning började demonstranter klättra in i kongressbyggnaden och flera trängde även in i senatens plenisal. Fem personer, bland dessa både poliser och demonstranter, avled i samband med händelsen och efteråt greps och åtalades hundratals personer för inblandning i attacken. Även den förre presidenten, Trump, ställdes inför riksrätt efter händelsen anklagad för anstiftan till uppror, men friades från åtalen av senaten i februari.
Händelserna

Flygkrasch i Indonesien

0
Ett flygplan från Sriwijaya Air störtdök 3 000 meter med 62 personer ombord, bara minuter efter att ha lyft från Jakarta den 9 januari. Alla passagerare dog i olyckan.
Händelserna

Skjutningar i USA

0
Flera uppmärksammade skjutningar inträffade i USA i mars. Den 16 mars gick en man till attack på flera massagesalonger i Atlanta. Åtta personer dödades i skottlossningarna. En man i 20-årsåldern greps och erkände gärningarna. Några dagar senare, den 22 mars, inträffade en annan uppmärksammad skjutning vid en matbutik i Colorado där tio människor dog. Även här greps en man i 20-årsåldern misstänkt för dådet.
Händelserna

Kvarlevor efter barn vid internatskolor

0
Vid en tidigare internatskola för Kanadas ursprungsbefolkning hittades en begravningsplats för minst 215 barn. Efter det första fyndet dök fler platser upp på andra internatskolor i landet. Totalt ska man ha hittat kvarlevor från cirka 1 100 barn från ursprungsbefolkningen. Mellan 1831 och 1996 tvingades 150 000 barn från ursprungsbefolkningen att gå på internatskolor. Där utsattes många för vanvård och övergrepp.
Händelserna

Huskollaps i Florida

0
Delar av en lägenhetsbyggnad norr om Miami Beach i USA kollapsade den 24 juni. Totalt dog 98 personer i husraset.
Händelserna

Pilbågsattacken i Kongsberg

0
Fem personer dödades i en pilbågsattack i norska Kongsberg. Den 13 oktober larmades polisen efter att en man börjat skjuta med pilbåge mot folk i en mataffär i Kongsberg. Mannen rörde sig sedan vidare genom samhället och fortsatte våldsdådet. Mannen greps cirka 30 minuter efter första larmet.
Händelserna

Drunkningar i Engelska kanalen

0
Den 24 november kom nyheten om att en båt med migranter förlist i Engelska kanalen utanför den franska hamnstaden Calais. Runt 30 migranter omkom i olyckan som är den dödligaste olyckan i Engelska kanalen under flyktingkrisen. Enligt franska myndigheter har över 31 000 personer försökt att ta sig från den franska kusten till Storbritannien hittills i år. Omkring 7 800 har omhändertagits i försöken att ta sig över Engelska kanalen.
Händelserna

Migrantkrisen vid polsk-belarusiska gränsen

0
I början av november kom larm från den polsk-belarusiska gränsen om att tusentals migranter samlats på den belarusiska sidan i hopp om att kunna ta sig in i EU. Majoriteten av migranterna kom från Mellanöstern och snart anklagades Belarus för att ha använt migranterna som en bricka i ett politiskt spel för att hämnas EU:s agerande vid valet i Belarus 2020. Hundratals militärer och poliser samlades på båda sidor av gränsen och situationen eskalerade snart när polska gränspolisen använde både vattenkanoner och tårgas mot migranterna som försökt ta sig över gränsen. I över en veckas tid bodde stora grupper migranter i de kalla belarusiska skogarna vid gränsen mot Polen innan Belarus skickade dit bussar för att ta migranterna därifrån.
ANNONS