Pansarfordonet kör rakt över bilen.
Pansarfordonet kör rakt över bilen. Bild: Twitter/Alexander Khrebet

Pansarfordon i Kiev körde rakt över gammal man: ”Krigsbrott”

Ukraina anklagar de anfallande ryska styrkorna för att begå krigsbrott genom attacker på civila mål. Nya videos från Kiev visar nu hur ett pansarfordon kör rakt över en personbil med en gammal man i.
– De dödar folk, säger Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

ANNONS
|

Dödsoffren efter Rysslands invasion av Ukraina blir allt fler.

I ett uttalande meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj nyligen att de ryska trupperna inte bara beskjuter militära styrkor – man begår även krigsbrott genom att rikta in sig på civila mål.

– De dödar folk och gör fredliga städer till militära mål, sade Volodymyr Zelenskyj i ett videouttalande på sitt hemspråk, enligt New York Times.

Nu visar nya videos inifrån Kiev, från stadsdelen Obolon, hur ett pansarfordon kör rakt över en personbil som totaldemoleras. Händelsen fångades på film av olika Kiev-bor från flera vinklar och visar hur det omärkta pansarfordonet tycks köra medvetet över personbilen där en äldre man sitter bakom ratten – för att sedan köra vidare.

ANNONS

– Bevis på ryska krigsbrott i Ukraina, säger en av tusentals personer som kommenterat klippet i sociala medier.

Den ukrainska journalisten Alexander Khrebet på nyhetskanalen ZN, som först publicerade ett av videoklippen taget från ett hustak, uppgav initialt att det var ett ryskt pansarfordon. Andra ukrainska journalister uppger istället att de fått uppgifter om att pansarfordonet i själva verket var ukrainskt men att det kapats av ryska sabotörer. Vad som stämmer är än så länge obekräftat.

Presidenten: ”Ryska sabotörer i Kiev”

Redan under torsdagen varnade dock president Volodomyr Zelenskyj för att ryska sabotörer befann sig i staden.

– Vi har information om att fiendens sabotagegrupper har gått in i Kiev, sade president Zelenskyj då enligt New York Times.

Samtidigt visar andra videoklipp från samma händelse, som spridits av ukrainska journalister, hur en samling Kiev-bor försöker få upp bilvraket – där den äldre föraren tycks ha överlevt mirakulöst. Det är oklart hur skadad mannen blev.

Varning för starka bilder i filmklippet nedan:

Tidigare under fredagsmorgonen meddelade Karim Khan på internationella brottsmålsdomstolen (ICC) att han troligtvis avser utreda krigsbrott i Ukraina i samband med den ryska invasionen.

– Jag har med ökande oro följt utvecklingen noga i och runt Ukraina, sade han i ett uttalande enligt Reuters, som fortsatte:

ANNONS

– Jag påminner alla parter som bedriver fientligheter i Ukrainas territorium att min myndighet kan utöva sin jurisdiktion och utreda alla folkmordshandlingar, brott mot mänskligheten eller krigsförbrytelser som begås inom Ukraina.

LÄS MER:Ryska angreppet mot Ukraina i bilder

LÄS MER:Ukrainska soldaternas svar till ryska fartyget: ”Knu**a dig själv!”

ANNONS