Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ny missnöjesyttring i Paris under fredagen.

Paris bommar igen inför nya protester

Nya stora protester väntar i Frankrike i helgen. Myndigheter uppmanar butiker och attraktioner i Paris att hålla stängt samtidigt som tusentals poliser skickas ut på gatorna.

Tusentals demonstranter har intagit gatorna i Paris och andra franska städer som Lille och Marseille i omfattande protester som började den 17 november.

De så kallade Gula västarnas protester började som demonstrationer i småstäder och på landsbygden mot höjd skatt på bensin och diesel – men har växt till ett allmänt missnöje mot president Emmanuel Macron.

- Det blev ganska snabbt en fråga om köpkraft hos folk, om låga pensioner och omöjligheten att få lönen att räcka till, säger journalisten och Frankrikekännaren Ingmarie Froman.

Studenter gripna

Presidenten, som tillträdde för 18 månader sedan, började med att slopa förmögenhetsskatten för att sedan avisera höjda skatter på annat håll.

- Det är framför allt symboliken i det här, att han började med att underlätta för de mest förmögna för att sedan slå mot hushållens plånböcker, som de har reagerat mot.

I torsdags blev fler än 700 studenter gripna av polis i demonstrationer mot striktare inträdeskrav på universiteten, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Studenter bar ansiktsmasker, kastade molotovcocktails och satte eld på soptunnor på flera håll i landet. En film som visar hur ett tiotal personer står på knä med händerna bakom huvudet omgivna av beväpnad polis har skapat starka reaktioner i sociala medier.

Regeringen har svarat på missnöjet med att backa i frågan om skatt på drivmedel. I början av nästa vecka ska Macron hålla tal för det franska folket – men Froman tror inte att han kommer att lägga sig på några fler punkter.

- Utåt sett har han i alla fall gett skenet av att vara väldigt principfast. Och det är också något som jag tror kommer att vara till hans förtjänst senare, det har visat sig att folk ändå uppskattar den politiker som håller fast vid det han lovar, säger hon.

- Det är definitivt Macrons allvarligaste kris hittills, men att det skulle leda till hans avgång tror jag är uteslutet.

Nya protester väntas

I helgen väntas nya stora protester och som en säkerhetsåtgärd uppmanas flera turistattraktioner och museum i Parisområdet hålla stängt på lördagen, däribland Eiffeltornet och Louvren. Butiker på de stora avenyerna kring Triumfbågen uppmanas att ta bort utomhusmöbler och sätta brädor för skyltfönstren – en kostsam åtgärd med tanke på den stundande julhandeln.

Enligt premiärminister Eduard Phillipe kommer antalet poliser att utökas till 89 000 på lördag, varav 8 000 kommer att placeras i Paris.

Demonstranterna har fortfarande ett brett stöd hos det franska folket, 72 procent enligt en opinionsundersökning – samtidigt som Macrons popularitet har sjunkit till den lägsta hittills.