Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Arkivbild.

Parlamentet tar över brexitpinnen

Storbritanniens premiärminister Theresa May medgav att hon inte har tillräckligt med stöd för att göra ett tredje försök att få igenom sitt brexitavtal. Parlamentet röstar för att ta kontroll över processen i nya omröstningar på onsdag.

ANNONS
|

På onsdag får parlamentet välja väg framåt mot Storbritanniens utträde ur EU. I en ovanlig omröstning på måndagen röstade ledamöterna med liten marginal för att ta kontroll över dagordningen vid onsdagens sammanträde.

Det tar således över kontrollen från Theresa Mays regering, om än tillfälligt, för att stöta och blöta alternativa vägar framåt mot brexit i en rad indikativa omröstningar.

329 ledamöter röstade för och 302 emot. Medan omröstningen pågick rapporterade flera brittiska medier att flera biträdande ministrar i Mays regering avgått för att rösta för förslaget.

Avtalslöst utgångsläge

Utgångsläget är fortsatt att landet kommer att behöva lämna EU utan ett avtal, framhöll Theresa May i frågestunden i parlamentet tidigare på måndagen.

ANNONS

- Jag fortsätter tro att den rätta vägen framåt är att Storbritannien lämnar EU så snart som möjligt med ett avtal, nu den 22 maj, sade hon.

- Men beklagligt nog når jag slutsatsen att det, som läget är nu, inte finns tillräckligt stöd i underhuset för att lägga fram avtalet igen för en tredje betydelsefull omröstning.

Samtidigt underströk May att hon och hennes regering inte är bundna att följa vad parlamentets indikativa omröstningar kommer fram till. Hon varnade också för att förslaget utgör ett farligt prejudikat och att resultatet riskerar att bli något som EU inte alls vill gå till mötes.

Förslaget om att låta parlamentet ta över omröstningarna lades fram av Mays partikamrat Oliver Letwin. Labourpartiet ställde sig bakom det och oppositionsledaren Jeremy Corbyn sade att det var dags att parlamentet tar över från regeringens misslyckande.

ANNONS

DUP på tvären

Ett annat tilläggsförslag som stipulerade att parlamentet skulle behöva godkänna ett avtalslöst utträde i det fall ett sådant är på väg att ske röstades ned med liten marginal.

Sett till hennes andra misslyckande i parlamentet behövde premiärminister May övertyga 75 skeptiker om fördelarna med hennes brexitavtal.

Vid ett regeringssammanträde uttrycktes försiktig optimism om möjligheterna att få igenom avtalet vid en tredje votering i parlamentet och May satt i samtal med det nordirländska partiet DUP.

En talesperson för DUP-ledaren Arlene Foster meddelade dock att ingenting har förändrats: DUP, som stödjer regeringen i andra frågor, motsätter sig tvärt Mays utträdesavtal.

EU står förberett

EU-kommissionen ser det som "allt mer troligt" att britterna lämnar EU utan avtal den 12 april, och har förberett sig för det. I ett pressmeddelande skriver kommissionen att allt är på plats för att kunna möta ett läge där Storbritannien lämnar unionen utan utträdesavtal. Och arbetet går vidare med att informera regeringar och EU:s medborgare om vilka följder en avtalslös brexit kan få.

Kommissionen varnar för köer vid gränsen till Storbritannien och att brittiska medborgare från dag 1, den 13 april, om det blir en avtalslös brexit, betraktas som tredjelandsmedborgare.

På EU-toppmötet förra veckan gav de 27 övriga EU-länderna May och Storbritannien ytterligare frist. Förutsatt att parlamentet denna vecka, före den 29 mars, säger ja till det framförhandlade utträdesavtalet blir britternas sista dag i EU den 22 maj.

ANNONS

Blir det däremot nej i parlamentet blir det en avtalslös brexit den 12 april.

TT-AFP-Reuters
Fakta: Brexitagendan

De 27 kvarvarande EU-ländernas ledare enades i förra veckan om två nya datum för Storbritanniens utträde ur unionen.

12 april: Om parlamentet röstar nej till premiärminister Theresa Mays avtal får Storbritannien en förlängning till den 12 april. Senast då måste britterna presentera en plan för EU om vad de vill göra. Antingen lämnar de unionen utan avtal eller så ber de om en ny förlängning. Om de vill ha en lång förlängning måste de delta i EU-valet i slutet av maj.

22 maj: Om det brittiska parlamentet säger ja till Mays avtal kommer Storbritannien att lämna EU den 22 maj, med det aktuella avtalet.

Inget datum har ännu spikats för en tredje omröstning i det brittiska underhuset.

Anledningen att premiärministerns brexitavtal inte gått igenom är att parlamentsledamöterna har olika invändningar. Senast förlorade hon med 149 rösters marginal, vilket innebär att hon måste få över minst 75 nejsägare för att kunna vinna.

Källa: BBC

ANNONS