Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kaliforniendemokraten Nancy Pelosi (i mitten) är redo att ta över talmansposten från den avgående Wisconsinrepublikanen Paul Ryan.

Pelosi blir Demokraternas talmanskandidat

Banan är krattad för USA:s första kvinnliga talman Nancy Pelosi som vill återfå det prestigefulla uppdraget. Demokraterna har majoritet i representanthuset inför talmansomröstningen – och nu har partiet utsett henne till sin kandidat.

- Jag är stolt över att återigen ha nominerats av representanthusets demokrater till representanthusets talman, säger den 78-åriga veteranpolitikern Nancy Pelosi, skriver nyhetsbyrån AFP.

För Nancy Pelosi, som sedan 2011 agerat minoritetsledare i representanthuset, var Demokraternas interna omröstning på onsdagen mest en formalitet eftersom hon saknade utmanare. Med partiutnämningen i bagaget är det nu enbart den avgörande omröstningen vid öppnandet av USA:s 116:e kongress den 3 januari som står mellan henne och posten.

I den nya kongressen har Demokraterna majoritet i representanthuset, vilket innebär att banan är krattad för Pelosi att återta talmansposten.

Att hon vill tillbaka till sitt gamla jobb har inte varit någon hemlighet i Washington DC, och hennes till synes förnämliga position inför partigruppsmötet har inte kommit utan ansträngning. Efter Demokraternas representanthusseger i mellanårsvalet i början av november har Pelosi drivit en intensiv charmoffensiv och med framgång vunnit stöd från de nyvalda ledamöterna.