Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi har talat i timtal med krav på lösning för de papperslösa som kom till USA som barn.

Pelosi i rekordtal om "drömmare"

Demokraternas ledare i USA:s representanthus Nancy Pelosi håller ett maratontal till stöd för "drömmarna", papperslösa som kom till USA som barn. Hon har hittills talat i över sju timmar med krav på en lösning som skyddar dem från deportering.

Enligt flera amerikanska medier har Pelosi satt nytt talarrekord för representanthuset. I sin roll som minoritetsledare har hon rätt att tala så länge hon önskar. Det tidigare längsta talet hölls av Champ Clark som 1909 talade i fem timmar och 15 minuter i sträck, enligt CBS News.

Det rekordet har Pelosi slagit med råge.

Bevars för framtiden

Hon läser brev efter brev från "drömmare" som beskriver hur de tack vare tillfälliga uppehållstillstånd genom programmet Daca kunnat utbilda sig eller söka jobb. Den 77-åriga politiska veteranen motiverar talet med att hon vill att deras berättelser ska bevaras för framtiden.

- Vi vill vara säkra på att den amerikanska kongressens offentliga arkiv för all framtid ska spegla deras stora bidrag till USA, i hopp om att deras berättelser ska förmå representanthusets talman att ge oss en omröstning, säger Pelosi enligt ABC News.

Hennes syfte är att tvinga den republikanske talmannen Paul Ryan att hålla en debatt i representanthuset om en invandringsreform. Tidigare har senatens majoritetsledare Mitch McConnell lovat en öppen debatt om invandring i nästa vecka.

"Ge oss en omröstning"

- Vad är du rädd för? Ge oss en omröstning, manar hon Ryan.

Demokraterna har längre krävt en lösning för "drömmarna" för att gå med på en budgetuppgörelse. Närmare 800 000 papperslösa har skyddats från deportation genom Daca-programmet som infördes av president Barack Obama. Trump beslöt i september att avsluta programmet och har satt den 5 mars som slutdatum.