Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Polisen runt om i Danmark fick in ovanligt många klagomål. Genrebild. Bild: Annika Byrde
Polisen runt om i Danmark fick in ovanligt många klagomål. Genrebild. Bild: Annika Byrde

Politiker kräver krafttag efter festklagomål

Natten mellan lördag och söndag var det fest på gatorna i många danska städer. Flera polisregioner i Danmark rapporterar om ovanligt många klagomål på fester och störande musik.
Dansk Folkeparti och De Konservative kräver nu krafttag mot stökigt festande.

– Det är ett stort problem att man blir besvärad av oväsen när fester går över styr och stör omgivningen, säger Peter Skaarup, rättspolitisk talesperson för Dansk Folkeparti.

Han anser att polisen måste få mer uppbackning från politikerna och föreslår att fler böter ska utfärdas och att ljudanläggningar ska kunna beslagtas från de som stör.

Begränsade resurser

Naser Khader, rättspolitisk talesperson för De Konservative, säger att han har blivit kontaktad av många medborgare i Köpenhamn som känner sig trakasserade av oväsen. Han tycker precis som Peter Skaarup att fler böter och beslagtagande av ljudanläggningar kan vara en lösning, eftersom polisen har begränsade resurser.

Orsaken till stormen av klagomål anses vara kombinationen av en varm sommarnatt och att barer och andra uteställen hålls stängda i pandemin.

Vakthavande polischefen Lars Jørgensen i polisområdet Vestegn i Köpenhamn säger att läget var "helt galet" vid ettiden på natten till söndagen.

– Temperaturen stiger och folk får lust att festa. De sitter i tält, eftersom barerna fortfarande har stängt, säger han.

"Mer än normalt"

Tidigt på söndagsmorgonen berättar han att bara det polisområdet har tagit emot omkring 20 anmälningar om störande musik. Även polisen i Østjylland berättar om "riktigt många anmälningar" om fester.

– Det är mer än normalt, säger vakthavande befäl vid polisen i Østjylland, och tillägger att det pågått den sista veckan.

Även polisen i områdena Sydsjælland/Lolland-Falster, Nordsjælland, Syd/Sønderjylland och Bornholm rapporterar om liknande situation.

– Vi har många anmälningar, men så är det också sommar och fint väder. Folk är ute och njuter av det fina vädret, säger Henrik Karlsen vid polisen i Sydsjælland/Lolland-Falster.

De osedvanligt många anmälningar om festande och störande musik fick danska rikspolisen att redan för några veckor sedan gå ut med ett inlägg på Twitter. De skrev att de helst inte vill förstöra den goda feststämningen med att komma på besök.