De demokratiska kongressledarna, New York-senatorn Chuck Schumer och kongressledamoten Nancy Pelosi från Kalifornien (i mitten), omgivna av kollegor i Capitolium i Washington DC.
De demokratiska kongressledarna, New York-senatorn Chuck Schumer och kongressledamoten Nancy Pelosi från Kalifornien (i mitten), omgivna av kollegor i Capitolium i Washington DC.

Pressad Trump pratar skuldtak med demokrater

USA står omigen inför ett så kallat budgetstup. I sista stund möter president Donald Trump de demokratiska kongressledarna för en delikat förhandling – om bland annat unga papperslösa och opiatkrisen.

ANNONS
|

Mötet i Vita huset är satt till torsdag, dagen innan USA:s kan tvingas börja ställa in betalningar och stänga delar av statsapparaten. Kongressens republikaner har lagt fram ett förslag om att låta statens betalningar löpa till den 22 december för att ge mer tid för överläggningar, men det är oklart när och om det röstas igenom.

Hoppfulla demokrater

"Vi är hoppfulla om att presidenten är öppen för en överenskommelse som tillgodoser det amerikanska folkets stora behov och håller statsapparaten öppen", säger representanthusets demokratiske minoritetsledare Nancy Pelosi och hennes kollega i senaten Chuck Schumer i ett gemensamt uttalande inför träffen.

Annat lät det förra veckan. Då ställde demokraterna in ett möte med Trump efter att han twittrat att (han anser att) Pelosi och Schumer vill att illegal invandring in över USA:s gränser ska flöda och att han inte ser någon uppgörelse med dem.

ANNONS

Bakgrunden är att USA:s statsskuld i september var nära att slå i det så kallade lånetaket, den gräns för hur stor skuld staten får ha. Historiskt sett har kongressen närmast rutinmässigt höjt taket, men i takt med att skulden nått astronomiska belopp har frågan blivit alltmer politiskt laddad. Bland annat motsätter sig många konservativa republikaner "rena" höjningar av skuldtaket, om det inte vägs upp av nedskärningar i välfärdssystemet – vilket är svårt att få stöd för.

Överraskande deal

Donald Trump hade således inte rösterna som krävdes för en höjning inom det egna partiet. I stället orsakade han en smärre skräll i Washington DC, genom en överenskommelse med demokraternas "Chuck och Nancy", som han kallade dem. I uppgörelsen ingick tre månaders höjning av skuldtaket och katastrofhjälp till offren för orkanen Harvey. På Pelosis begäran lovade Trump också att USA:s närmare 800000 "dreamers", som kommit till USA illegalt som barn, inte skulle deporteras under de närmaste sex månaderna. Trump hade då rivit upp föregångaren Barack Obamas migrantprogram Daca, som skyddade "dreamers".

Det är denna överenskommelse som löper ut på fredag.

Unga och opiater

Vid mötet i Vita huset deltar även de republikanska kongressledarna. Förhandlingen har viss koppling till nästa års statsbudget, som fortfarande inte slutligt godkänts och i samband med vilken Republikanerna försöker få igenom en skattereform. Pelosi och Schumer har antytt att de kräver eftergifter om de ska stödja en skuldtakshöjning – något senatens demokrater kan fördröja med så kallat filibustrande. På deras prioriteringslista står stöd till ett statligt sjukförsäkringsprogram för fattiga barn, bekämpning av det omfattande opiatmissbruket, skydd för "dreamers", satsningar på pensionssystemet samt infrastrukturprojekt på USA:s landsbygd.

ANNONS
TT
Fakta: Skuldtaket i USA

USA:s kongress har sedan en lagändring 1917 haft mandat att sätta ett tak för hur stor skuld staten får ha.

Under större delen av 1900-talet har kongressen godkänt höjningar utan stort motstånd. Men i takt med en växande statsskuld har en höjning av skuldtaket blivit en alltmer politiskt laddad fråga. Nu har statsskulden passerat hisnande 20000 miljarder dollar.

Om inte politikerna i kongressen enas om att höja skuldtaket kommer statskassan att sina. Då kan USA tvingas ställa in amorteringar och betalningar för federala utgifter för bland annat sjukvård och försvar och sociala förmåner – och statsanställda kan komma att permitteras.

En utebliven höjning kan få katastrofala ekonomiska konsekvenser och leda USA in i en ny era av lågkonjunktur och arbetslöshet.

Den nuvarande tidsfristen löper ut på fredag, men i kongressen pågår försök att länga den till den 22 december eller den 30 december.

Förhandlingarna om att höja skuldtaket är ideologiskt laddade. De mest konservativa republikanerna, som förordar en liten statsapparat, vill inte låta stadsskulden växa om man inte samtidigt gör motsvarande nedskärningar i statliga utgifter som federala välfärdsprogram. Demokraterna å sin sida, vill inte gå med den typen av nedskärningar som drabbar de svagaste.

Källa: USA:s finansdepartement, The Washington Post

ANNONS