Arkivbild på brittiska prins Andrew, som står anklagad för sexbrott.
Arkivbild på brittiska prins Andrew, som står anklagad för sexbrott. Bild: Steve Parsons

Prins Andrew krävs på svettbevis

Prins Andrew har i samband med anklagelserna om sexuella övergrepp blivit ombedd att ta fram bevis på sin påstådda oförmåga att svettas, rapporterar BBC. Hans anklagare har tidigare hävdat att prinsen svettades rejält vid tiden för övergreppet, något Andrew menar ha varit medicinskt omöjligt.

ANNONS
|

Begäran har framförts i ett civilrättsligt mål mot prins Andrew, där amerikanskan Virginia Giuffre anklagar kungligheten för sexuella övergrepp begångna för drygt 20 år sedan.

Giuffre säger sig ha sålts sexuellt till flera av den nu avlidne Jeffrey Epstein och nyss dömda Ghislaine Maxwells vänner, däribland prins Andrew. Vid tiden var Giuffre bara 17 år gammal, något Andrew dessutom ska ha vetat om.

Som en del av Giuffres detaljerade händelsebeskrivning har hon hävdat att prinsen svettades ymnigt innan övergreppet, som ska ha skett i London, genomfördes. Prins Andrew säger sig dock ha ”problem” med den delen av berättelsen.

ANNONS

LÄS MER:Maxwell döms för sexbrott kopplade till Epstein

LÄS MER:Epsteinvakter medger lögner – slipper fängelse

”Överdos av adrenalin” hämmade svett

Förutom att förhala det civilrättsliga mål som nu framförts har prins Andrew konsekvent förnekat anklagelserna riktade mot honom.

När han i en BBC-intervju från 2019 konfronterades med uppgifterna om hans svettningar skrockade prins Andrew först till, innan han förklarade att han led av ”en märklig medicinsk åkomma.”

LÄS MER:Prins Andrew ber domstol avsluta utredning

– Det finns ett litet problem med svettandet för jag har en märklig medicinsk åkomma som innebär att jag inte svettas, eller inte svettades då. Eller, jag svettades inte då för att jag led av vad som kan beskrivas som en överdos av adrenalin från att ha blivit beskjuten i Falklandskriget. Det var nästan omöjligt för mig att svettas då, och det är bara för att jag har gjort en rad saker den senaste tiden som jag har börjat kunna svettas igen, sade Andrew till BBC.

LÄS MER:Prins Andrew i rätten sent nästa år

Motsätter sig förfrågan

På grund av detta har Virginia Giuffres juridiska ombud lämnat in en begäran om att få se medicinska dokument, som i sådana fall kan bekräfta prinsens påstående.

Andrews advokater har motsatt sig förfrågan, och kallar det ”trakasserande och ett sökande av konfidentiell och privat information” som är ”irrelevant, immateriell och inte rimligtvis beräkneliga att leda till upptäckandet av tillåtna bevis.” De ska också ha tillagt att några sådana dokument inte finns att bistå med.

ANNONS

Utöver svettbevisen ska Giuffres ombud även ha begärt ut information om prins Andrews resor med Epstein och Maxwells flygplan och kommunikation dem emellan.

LÄS MER:Drottningen hyllar prins Philip i jultal

ANNONS