Algeriska advokater i en demonstration i huvudstaden Alger mot att president Abdelaziz Bouteflika kandiderar för en femte mandatperiod.
Algeriska advokater i en demonstration i huvudstaden Alger mot att president Abdelaziz Bouteflika kandiderar för en femte mandatperiod.

Protester mot Bouteflika – som varnar för oro

Omkring 1 000 algeriska advokater bröt sig igenom polisens avspärrningar i huvudstaden Alger i en demonstration mot att president Abdelaziz Bouteflika kandiderar för en femte mandatperiod. Enligt den statliga nyhetsbyrån varnar Bouteflika demonstranterna för att destabilisera landet.

ANNONS
|

Advokaterna marscherade till konstitutionsrådet på torsdagen, som ansvarar för att godkänna kandidater i valet.

- Vi uppmanar konstitutionsrådet att ta sitt ansvar, säger advokaten Ahmed Dahim medan hans kollegor skanderade "Nej till det femte mandatet".

Rådet ska senast den 14 mars besluta vilka kandidater som ska godkännas i valet den 18 april.

Bouteflika vann valet 1999 med militärens stöd och har suttit kvar vid makten sedan dess. Sedan han drabbades av ett slaganfall 2013 har den nu 82-åriga presidenten sällan setts till i offentliga sammanhang.

ANNONS

Bouteflika varnar

Protester har genomförts, de största i landet sedan den arabiska våren 2011, mot Bouteflikas kandidatur – i huvudsak med motiveringen att han är för sjuk för att regera.

Presidenten är sedan den 24 februari på ett sjukhus i Genève i Schweiz. Den statliga nyhetsbyrån APS släpper ett uttalande där Bouteflika varnar för att "det kan leda till uppror och kaos som resulterar i kriser och oro" om någon "svekfull intern eller utrikes grupp" låter protesterna övergå i våldsamheter.

Han vidareutvecklar inte vilka dessa grupper kan vara.

Kampanjchef: tyst majoritet

Liksom tidigare i Algeriet kommer den mäktiga militärens agerande att vara avgörande för den fortsatta utvecklingen. Fortfarande har inga trupper satts in vid demonstrationerna men analytiker och tidigare höga befattningshavare ser det som troligt att militären agerar om protesterna leder till att läget i landet destabiliseras.

Abdelghani Zaalane, Bouteflikas kampanjchef, säger till tidningen El Khabar att de provtagningar Bouteflika genomgår i Genève är "nästan klara" men redan står det klart att hans hälsotillstånd "inte är något problem".

I ett försök att lugna protestvågen har Bouteflika lovat att utlysa nyval inom ett år om han vinner. Enligt Abdelghani Zaalane stöds också presidenten av en tyst majoritet av algerier.

- Om algerierna har avvisat eller accepterat reformerna kan ingen förutsäga innan valresultatet är känt, säger han också.

ANNONS
TT-AFP
Fakta: Algeriet

Algeriet har cirka 42 miljoner invånare och är Afrikas till ytan största land. Landets export av olja och gas står för 95 procent av exportintäkterna och för 60 procent av statsbudgeten.

Algeriet, som var en fransk koloni från 1830, blev självständigt 1962 efter ett nästan åtta år långt och blodigt befrielsekrig.

Demonstrationer i oktober 1988 gjorde att myndigheterna utropade undantagstillstånd. Demokratiska reformer infördes, men när det islamistiska partiet FIS vann valet 1991 klev militären in, vilket utlöste ett inbördeskrig som krävde ungefär 200000 människors liv mellan 1992 och 2002. Den väpnade islamistiska gruppen GIA anklagades för mycket av våldet.

Under inbördeskriget, 1999, vann Abdelaziz Bouteflika presidentvalet med militärens stöd. Han sjösatte ett försoningsprogram som fick tusentals islamister att lägga ner vapnen.

I presidentvalet i april 2014 vann Bouteflika för fjärde gången. Enligt de officiella siffrorna fick han 81 procent av rösterna.

Parlamentsvalet 2017 gav Bouteflikas parti FLN och samarbetspartiet RND en absolut majoritet i parlamentet.

Källa: AFP

ANNONS