Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Studien visade att över hälften av de medverkande fått psykiatriska men efter behandlingen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.  Bild: Hallands sjukhus/Hallands Nyheter
Studien visade att över hälften av de medverkande fått psykiatriska men efter behandlingen. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Bild: Hallands sjukhus/Hallands Nyheter

Psykisk ohälsa vanligt bland covid-överlevare

Över hälften av de som sjukhusbehandlats för covid-19 led av någon form av psykisk ohälsa en månad efter att ha skrivits ut, detta visar en ny studie från sjukhuset San Raffaele i Milano, Italien.

Tidskriften ”Brain, Behaviour and Immunity” publicerade i veckan en rapport med resultaten av studie, gjord på patienter som vårdats på sjukhus för covid-19.

Studien, som inkluderade 265 män och 137 kvinnor, visade att över hälften av de medverkande fått psykiatriska men efter behandlingen, som posttraumatisk stress, ångest, sömnsvårigheter och depression.

42 procent led av ångest

Studien genomfördes en månad efter att personerna skrivits ut och gjordes av sjukhuset San Raffaele i Milano, Italien. Den inkluderade bland annat kliniska intervjuer och de medverkande fick även fylla i frågeformulär.

Resultaten är ingen munter läsning: 28 procent visade tecken på posttraumatisk stress, 31 procent led av depression och 42 procent av ångest. Dessutom upplevde 40 procent sömnlöshet och 20 procent hade tvångssyndrom.

Totalt visade 56 procent procent av patienterna led av minst en psykiatrisk åkomma.

– Det var omedelbart tydligt att inflammation som orsakats av sjukdomen också kunde få konsekvenser på psykiatrisk nivå, säger en av studieförfattarna, professor Francesco Benedetti, citerad av nyhetstjänsten Reuters.

”Panik fick mig att lida mer än covid”

I studiens inledning citeras en patientrapport. Patienten beskriver hur denne befann sig hemma efter tre veckors sjukhusbehandling. Personen var lite hostig, men upplevde ingen feber.

”Ibland, under natten, kunde jag helt plötsligt sluta att kunna andas och det kändes som att jag skulle dö. Jag visste vad det var för jag hade lidit av panikattacker tidigare”, beskriver patienten och fortsätter senare:

”Det var hemskt. Panik fick mig att lida mer än covid.”

Kvinnor led mer än män

The Guardian rapporterar att trots att kvinnor löper mindre risk att dö i covid, så led de mer än män, psykiskt.

Forskarna uppger även att immunförsvaret kan utlösa psykiatriska störningar, på grund av viruset eller av psykologiska stressfaktorer, så som isolering, att ha haft en ny och potentiellt dödlig sjukdom, oro för att infektera andra och stigma.