Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont öppnar i en intervju med TT för en kravlös dialog med regeringen i Madrid om självständighetsfrågan.
Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont öppnar i en intervju med TT för en kravlös dialog med regeringen i Madrid om självständighetsfrågan.

Puigdemont driver på – men öppnar för dialog

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont backar inte om folkomröstningen om självständighet – men öppnar vad som än händer för en dialog med regeringen i Madrid.

ANNONS
|

Han sover ungefär som vanligt om nätterna, säger han.

- Jag brukar inte sova så mycket, vilket inte betyder att jag är nöjd med det. Men jag märker ingen större skillnad mot hur det brukar vara. Framför allt går jag och lägger mig med gott samvete, säger Carles Puigdemont.

Det är mindre än ett dygn tills vallokalerna öppnar runt om i Katalonien – om de öppnar. Världen ser på och undrar vad som kommer att hända. Men Carles Puigdemont säger att han är lugn.

ANNONS

- Jag känner till allt vi har gjort för att möjliggöra folkomröstningen. Det är sant att jag inte vet hur långt den spanska staten är beredd att gå för att förhindra den, men det är mitt ansvar att se till att folkomröstningen kan genomföras – och så kommer det att bli.

Spelar huvudrollen

TT träffar den 54-årige regionpresidenten i den katalanska regeringens lokaler i Girona, huvudstad i provinsen med samma namn. I Sverige kanske mest bekant som staden vars flygplats en del lågprisbolag landar på med den uttalade destinationen Barcelona, tio mil söderut.

På gården hänger "la senyera" – den katalanska flaggan – och EU-flaggan. Ingenstans syns den spanska.

För drygt ett och ett halvt år sedan var den då relativt okände Carles Puigdemont borgmästare här – han är fortfarande skriven i byn Sant Julià de Ramis strax utanför staden. Nu spelar han den ena huvudrollen i en process som splittrar såväl Spanien som Katalonien, och som uppmärksammas över hela världen.

Den andra huvudrollen spelar Spaniens premiärminister Mariano Rajoy från konservativa Partido Popular (PP). Utåt har Rajoy aldrig vikt en tum i frågan om den katalanska folkomröstningen: Den bryter mot konstitutionen och därför finns där inget att diskutera.

ANNONS

- Det var i samband med terrordåden i Barcelona i augusti, säger Carles Puigdemont.

Därefter har det varit tyst. Carles Puigdemont säger att han skickade ett brev till Mariano Rajoy för två veckor sedan, men att han inte fått något svar.

Förstår inte

När de katalanska politikerna trotsat författningsdomstolens förbud mot folkomröstningen har centralmakten svarat med rättsliga åtgärder.

- Jag kan inte förstå eller acceptera avsaknaden av politik i premiärminister Rajoys attityd, säger Carles Puigdemont.

- Verkligen inte. Lagarna är till för att underlätta befolkningens demokratiska vilja, göra den möjlig. Om någons tolkning av lagen hindrar befolkningen från att uttrycka sin vilja är det inte befolkningen man ska ändra på.

ANNONS

Tusentals poliser har skickats till Katalonien från resten av Spanien för att stoppa omröstningen. Om de stänger eller blockerar vallokalerna kan det bli oroligt, men Carles Puigdemont tror inte att det blir våldsamt.

- Våld oroar mig alltid. Jag har aldrig gillat det, det har aldrig varit ett alternativ för Katalonien. Aldrig. Det kommer inte att bli det heller.

- Det är i alla fall inte för att Katalonien inte vill ha en dialog. Vi har försökt på alla sätt. Det finns många orsaker. En är att PP:s attityd mot Katalonien har gett resultatet i valen. Det är oansvarigt, men så är det.

- Det måste vara utan krav. Om han säger "kom, vi måste prata" så kommer jag med en gång. Men utan krav. Jag kommer inte heller att ställa några krav.

ANNONS
Girona, TT:s utsände
Fakta: Folkomröstningen i Katalonien

• Vad är det som sker i Katalonien?

Den regionala regeringen i Katalonien har med stöd av den separatistiska majoriteten i regionparlamentet utlyst en folkomröstning söndagen den 1 oktober. Väljarna ska ta ställning till frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".

Men författningsdomstolen har bedömt att folkomröstningen strider mot landets konstitution efter ett överklagande från Spaniens regering, ledd av konservativa Partido Popular (PP). Centralmakten har den senaste tiden vidtagit en rad åtgärder för att stoppa folkomröstningen.

• Vad händer om ja-sidan vinner?

Om folkomröstningen genomförs och ja-sidan vinner avser den styrande koalitionen i Katalonien att utropa självständighet från Spanien inom 48 timmar. Regionparlamentet har antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.

Ingen vet hur den spanska regeringen kommer att agera i ett sådant läge eftersom dess budskap hittills har varit att omröstningen under inga former kommer att genomföras.

• Vad händer om nej-sidan vinner?

Oklart. Ett nyval i Katalonien är ingen vågad gissning. Men väldigt lite tyder på att nej-sidan skulle vinna eftersom undersökningar visar att ja-sägarna är mycket mer benägna att gå och rösta om folkomröstningen blir av.

• Vad säger opinionen?

Det verkar vara rätt jämnt mellan ja och nej. Olika opinionsundersökningar ger något olika svar. Enligt flera av dem är nej-sidan störst, men enligt den senaste leder ja-sidan. Drygt två tredjedelar av Kataloniens invånare har uppgett i undersökningar att de vill ha en folkomröstning i frågan.

Fakta: Katalonien

Autonom region i nordöstra Spanien.

Invånare: 7,5 miljoner (Spaniens näst folkrikaste region).

Huvudstad: Barcelona.

Består av fyra provinser: Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.

Officiella språk: Katalanska, spanska och araneiska (en dialekt av occitanskan).

Ekonomi: Katalonien står för ungefär en femtedel av Spaniens BNP. Regionens BNP per capita är den fjärde högsta bland Spaniens 17 autonoma regioner och motsvarar ungefär 60 procent av Sveriges BNP per capita.

Katalonien har den sjunde lägsta arbetslösheten av regionerna, 13,20 procent. För personer i åldern 16–25 år är den 30,46 procent. Hushållens disponibla inkomst är på en delad tredjeplats av regionerna.

Källa: Spaniens statistikmyndighet INE

ANNONS