Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kataloniens expresident Carles Puigdemont, omgiven av borgmästare från Katalonien som rest till Bryssel för att ge honom sitt stöd.

Puigdemont: EU stödjer "statskupp"

Den katalanske expresidenten Carles Puigdemont uttryckte stor vrede mot EU och dess ledare under ett möte med katalanska borgmästare i Bryssel på tisdagen.

Puigdemont skrädde inte orden och anklagade EU-ledarna för att stödja vad han kallar den spanske premiärministern Mariano Rajoys "statskupp".

- Kommer ni att acceptera resultatet av den katalanska folkomröstningen eller kommer ni fortsätta att hjälpa herr Rajoy med hans statskupp, dundrade expresidenten medan de omkring 200 tillresta borgmästarnas applåderade friskt.

Det var den sparkade katalanske ledarens första offentliga framträdande sedan han i söndags kväll släpptes mot borgen av en belgisk domstol.

Efter talet tackade Puigdemont de katalanska borgmästarna för stödet. Han tackade även det flamländska separatistpartiet NVA "som är med oss i dag".

Puigdemont sökte i slutet av förra månaden sig till Belgien tillsammans med fyra andra katalanska ex-ministrar. I torsdags utfärdade den spanske riksåklagaren en internationell arresteringsorder efter de fem. Puigdemont och de andra fyra anklagas för uppror, uppvigling och missbruk av allmänna medel efter att bland annat ha drivit igenom folkomröstningen om självständighet i Katalonien den 1 oktober.

Den katalanske expresidenten överlämnade sig till den belgiska polisen i söndags, men släpptes igen efter 15 timmar. Katalanerna får dock inte lämna Belgien utan klartecken från domstol och ska återigen infinna sig i rätten den 17 november.