Carles Puigdemont på en jätteskärm vid ett valevenemang i Barcelona i måndags.
Carles Puigdemont på en jätteskärm vid ett valevenemang i Barcelona i måndags.

Puigdemont låter sig inte lockas hem

Att den internationella efterlysningen dras in imponerar inte på Kataloniens avsatte ledare Carles Puigdemont. Han stannar i Belgien.

ANNONS
|

Det oväntade beslutet om att ordern om gripande rivs upp fattades i Spaniens högsta domstol på tisdagsmorgonen.

Domare Pablo Llarena i Madrid förklarar att Puigdemont med flera förklarat sig villiga att komma hem till Spanien frivilligt för att kampanja inför det katalanska nyvalet den 21 december. Dessutom anser domaren att två europeiska rättsinstanser inte ska arbeta med fallet parallellt – det skulle kunna försvåra processerna mot de katalanska företrädare som sitter gripna hemma i Spanien, resonerar Llarena.

Å andra sidan kvarstår efterlysningarna inom Spanien, så om Puigdemont och hans exministrar återvänder grips de sannolikt omedelbart. I och med det tänker han för tillfället inte lämna Belgien, meddelar hans advokat Paul Bekaert enligt den belgiska tidningen L'Echo.

ANNONS

"Helt exceptionellt"

I stället kommer valrörelsen till honom, i en aktion som planerats sedan tidigare. Bryssel förbereder på en smärre katalansk invasion där närmare 20000 människor väntas delta i en stor manifestation för Katalonien på torsdag.

- Det finns nästan inte ett enda rum ledigt på hotellen i Bryssel och i omgivningarna. Det är helt exceptionellt, säger Rodolphe Van Weyenberg från hotellorganisationen BHA till Le Soir.

Den katalanska självständighetskampen har väckt extra nyfikenhet – och politisk nerv – i Belgien, där Puigdemont och hans kollegor fått starkt stöd från framför allt separatistpartierna i Flandern.

30 års fängelse

Nyvalet är ett initiativ från makthavare i Madrid, sedan Kataloniens regionstyre avskaffats efter den olagligförklarade folkomröstningen om självständighet den 1 oktober. Puigdemont och flera av hans ministrar flydde till Belgien, där en utlämningsprocess har pågått de senaste veckorna, medan andra greps hemma i Spanien.

Spanien hade begärt de landsflyktiga utlämnade, då landets riksåklagare vill ställa Puigdemont och de andra katalanska ledarna inför rätta för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel. Det är brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

ANNONS

TT

Fakta: De fängslade politikerna

Valdeltagandet var lågt men en klar majoritet röstade den 1 oktober för katalansk självständighet i en folkomröstning som förbjudits av centralregeringen i Madrid. Enligt författningsdomstolen var den olaglig.

Den 27 oktober röstade regionparlamentet igenom en katalansk självständighetsförklaring.

Senare samma dag tog centralregeringen med stöd av senaten över styret av Katalonien genom att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet. Nyval utlystes till den 21 december.

I november häktades flera av de avsatta katalanska ministrarna samt en som nyligen avgått misstänkta för bland annat uppror och uppvigling – brott som kan ge upp till 30 års fängelse.

Under måndagen släpptes sex tidigare ministrar mot borgen på 100000 euro per person. Men förre vicepresidenten i Katalonien, Oriol Junqueras, och tre andra före detta regionala ledare ska bli kvar i fängelset.

Den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont är i Belgien med fyra av sina före detta ministrar. Spanien begärde dem först utlämnade, en begäran som sedan hävdes medan efterlysningarna inom Spaniens gränser kvarstår.

ANNONS